Dostupni linkovi

Njemačka izručila BiH narko dilera sa Sky aplikacije


Ekstradicija osumničenog Milivoja Todorovića na aerodromu u Sarajevu, 9.jun 2023. Foto: Tužilaštvo BiH
Ekstradicija osumničenog Milivoja Todorovića na aerodromu u Sarajevu, 9.jun 2023. Foto: Tužilaštvo BiH

Njemačka je Bosni i Hercegovini (BiH) izručila Milivoja Todorovića iz Bjeljine, koji je pod istragom kao član organizovane kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem kokaina.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni Todorović je korisnik kripto Sky aplikacije i boravio je u više zemalja Europe, kao i na području Južne Amerike, saopštilo je Tužiteljstvo BiH.

"On se sumnjiči da je pripadnik organizirane kriminalne skupine, u okviru koje je bio zadužen za pripremu i nabavu opojne droge "kokain", koja je sa područja Južne Amerike transportovana na područje europskih zemalja, te nakon toga krijumčarena prema zemljama Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Policija je osumnjičenog Todorovića preuzela 9.juna na sarajevskom aerodromu, nakon što je novembra prošle godine uhapšen u Frankfurtu.

Nakon njegovog ispitivanja, nadležni tužitelj će pokrenuti aktivnosti za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog, naveli su iz Tužiteljstva.

Evropska policija (EUROPOL) objavila je u maju da je na području Sarajeva razotkriven narko kartel. U opsežnoj akciji "Start" uhapšeno je sedam ljudi, među kojim i načelnik jedne od sarajevskih opština.

EUROPOL je 15. maja saopštio kako je u višemjesečnoj istrazi nekoliko policijskih agencija na području Sarajeva otkriveno da je "kokain koji se šalje iz Južne Amerike u Evropu brodovima i privatnim avionima, obično skriven u uglju ili konzervama tune".

Saopštenje je emitovano šest dana nakon opsežne akcije sprovedene na području glavnog grada Bosne i Hercegovine (BiH), tokom koje je uhapšeno sedam osoba, dok je za dvije je raspisana međunarodna potjernica.

Doprinos EUROPOL-a u ovoj akciji su bili obavještajni podaci na osnovu informacija iz operacije SKY ECC. Oni su omogućili identifikaciju strukture, aktivnosti i međunarodnih veza kriminalne mreže.

Prethodno je u BiH bilo još akcija hapšenja kriminalnih grupa razotkrivenih preko Anom i Sky aplikacija.

Šta je Sky i Anom?

Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH na putu prema EU u oktobru 2022. godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na Sky i Anom.

Anom je trebala biti "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali američki FBI i Australska savezna policija (AFP). Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola, prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja. Dio poruka u ovim uređajima su dešifrirali FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Uređaj Sky ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od Anoma, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, nizozemska i francuska policija.

Američke i evropske policijske agencije prikupile su oko milijardu poruka, od čega je polovina dešifrirana do aprila 2021. Američki FBI, australski AFP i Europol su dio dešifriranih poruka iz Anoma i Sky ECC-a proslijedile policijskim agencijama i tužiteljstvima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG