Dostupni linkovi

Spas od gladi


Oko 17 odsto populacije BiH je siromapno, a od njih svaki treći nema ni jedan obrok dnevno
Oko 17 odsto populacije BiH je siromapno, a od njih svaki treći nema ni jedan obrok dnevno

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva Bosna i Hercegovina dočekuje kao jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Prema zvaničnim podacima, preko pola miliona bh. građana živi ispod granice siromaštva, a mnogi od njih su gladni.

Tačni podaci Agencije za statistiku BiH govore da je 566 hiljada bh. građana siromašno, što znači da imaju primanja manja od 400 maraka mjesečno (200 evra). To je čak 17 odsto populacije, a od njih gotovo svaki treći nema ni jedan obrok dnevno.

Spas za mali broj građana su javne kuhinje koje svojim skromnim kapacitetima dnevno podijele tek 3.200 obroka.

Obrok na kućnom pragu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Oni koje je muka natjerala da svakodnevno dođu u javnu kuhinju po veknu hljeba i kanticu vruće čorbe nerado pričaju, kažu sramota ih je i uglavnom žele da ostanu anonimni, a jedan od Banjalučana koje smo zatekli pred javnom kuhinjom Crvenog krsta kaže:

"Meni ako dođe, ja ću uzeti strik i objesiti se. Kriza je, nema se, još ja uradim ovako šta mogu, nekome nešto malo iscjepam drva, uštijem baštu, malo se mogu pomoći sa tim. Na birou sam, invalid, nemam nigdje ništa pa ovde dođem i dobijem obrok."

Kraj s krajem jedva spajaju i oni koji su radili čitav radni vijek. Tako banjalučanin Vlado kaže da, uprkos penziji, jedva spaja kraj sa krajem.

"U kreditima sam, ušao u penziju pa ne mogu doći sebi i zato sam i nervozan. Ne može biti ni za režije, a za prehranu ne znam ni sam šta da radim", priča Vlado.

Osim socijalne pomoći, siromašni u BiH nemaju nikakvu drugu pomoć države, što je poražavajuće, smatra Miroslav Subašić iz udruženja građana “Mozaik prijateljstva”. Kaže da oni, poput mnogih drugih udruženja u BiH, pomažu kako mogu.

"Mi sve moguće načine izmišljamo da pomognemo koliko možemo ljudima. Skupljamo hranu na razne načine, a pokrenuli smo i akciju 'Hljeb od tekstila', da odjeću koja nekome ne treba damo ljudima", kaže Subašić

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da za političare u BiH siromaštvo nije problem. Naglašava da se oni bave sami sobom, dobro žive ubirući poreze, uživaju privilegije i prave nacionalne tenzije, pa nemaju vremena da brinu o rastu standarda građana.

"Političari se bave svojom pozicijom i svojim rezultatima na izborima, a to na žalost nema nikakve uzročno-poslijedične veze sa boljim životom građana. Dakle, koncept je nacionalni, potrošački, i život i rad u javnim institucijama je favorizovan u odnosu na realan sektor i zato smo sve siromašniji", smatra Pavlović

Dok sa jedne strane preko pola miliona građana BiH živi na granici siromaštva, podaci Centralne banke BiH govore da na štednim računima leži gotovo devet milijardi maraka, te da u zemlji koja je među najsiromašnijim u svijetu ima oko 600 milionera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG