Dostupni linkovi

Papić: Kasta povlašćenih gura siromaštvo pod tepih


Protesti radnika, Sarajevo, juli 2015.
Protesti radnika, Sarajevo, juli 2015.

BiH će se iduće godine suočiti sa veoma velikim problemom socijalnih tenzija i socijalnog bunta, ocjenjuje za 'Zašto' politički analitičar i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić.

  • Osiromašeni

Zato što imate ogroman broj osiromašenih. Podaci svi govore da je otprilike trećina stanovništva BiH ispod takozvane apsolutne linije siromaštva. Značajan deo te grupe siromašnih, ako tako mogu da kažem, čine radnici koji rade za 'minimalac', a njih je jako mnogo. Oni s 'minimalcem' od 350 konvertibilnih maraka ili s malom platom od 400 maraka, ne mogu jednostavno nahraniti svoju familiju. UN govori o tome da 700.000 ljudi u BiH živi sa od tri do pet maraka dnevno, što znači da ne večera.

  • Socijalne nejednakosti

Deset milijardi maraka je štednja građana BiH u bankama u BiH. Pola od te sume, dakle pet milijardi maraka drži jedan posto stanovništva. Ili drugi podatak – po procjenama ili analizama međunarodnih organizacija u BiH imate 90 multimilijardera, a da biste bili multimilijarder morate imati preko 30 miliona dolara.

Dakle, ogromne su socijalne razlike i jednostavno se formira kasta povlašćenih, obogaćenih, u koju ne ulazi samo tajkunska elita, nego ulazi i politička elita i s njom spojene raznim sudovima i vezama i privatne i javne kompanije. Plus i dio estrade i dio medija. To je establišment ili kasta koja se jednostavno potpuno odvojila od bh. realnosti, oni žive u drugom svijetu.

  • Stalno generisanje krize

Osnovni ekonomski problem BiH je javni sektor, a unutar toga, javna administracija. U javnom sektoru u BiH od ukupne zaposlenosti, je zaposleno 25 posto. U Sloveniji 16 posto, u Njemačkoj 11 posto. Dakle, nagomilalo se to, troši budžet i mi zato uzimamo MMF kredite, da bi popunili rupe u budžetu koje pravi ogromni javni sektor, dakle, nemate nikakvu šansu da se počnete razvijati. Takav usporen ekonomski razvoj i rast siromaštva i socijalnih nejednakosti će stalno generisati krizu.

  • Najveća opasnost

Unutrašnji problemi, nezaposlenost, siromaštvo, diskriminacija, socijalna isključenost, mogu eksplodirati. Kad oni eksplodiraju, onda naravno, kako je to običaj na Balkanu, njih uvijek najbolje manipulišu, eksploatišu desničarske, a u našem slučaju nacionalističke snage.

Politička elita u BiH, čast izuzecima, nije u stanju ni profesionalno, ni intelektualno, ni iskustveno, da gleda dalje od 15 dana unaprijed. Pamtite li ijednog političara koji je govorio o socijalnim problemima u zadnjih šest mjeseci ili godinu dana? Ne, oni se svađaju oko datuma, svađaju se oko Ustavnog suda, svađaju se na jedan tabloidizirani način oko stvari koje jednostavno ne dotiču glavni i osnovni problem BiH, a to je usporen ekonomski rast. Mi ćemo ovu godinu završiti ispod svih optimističkih procjena, kada je riječ o rastu društvenog proizvoda, a istovremeno porast je siromaštva i socijalnih tenzija.

  • Bez alternative

Taj stvarni problem naše političke elite, otuđene od realnosti, bez ikakve ideje, sakrivaju, stavljaju pod tepih, zatežući nacionalne tenzije. Čime se bavimo 20 godina poslije rata? Samo se bavimo šta je Izetbegović rekao Dodiku i obratno. To treba ignorisati i moram reći tu je velika odgovornost medija. Zamislite vi kad bi mediji prestali da registruju šta ovi svi govore. Pa oni bi nestali. Oni svoju političku moć upravo grade na tim uzajamnim svađama.

Na žalost, s druge strane nemate nikakvu alternativu, ovo što se zove građanska alternativa, koja nastoji sad da se ujedini, što nije loše, nikakav socijalni osjećaj takođe nema, nažalost. Ne možete izbore dobiti na apstraktnom građanizmu.

Sa ovakvom društvenom strukturom u BiH, kriza je, nažalost, i dalje sudbina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG