Dostupni linkovi

Savjet ministara BiH mogao bi biti formiran do kraja godine


Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH je kandidatkinja za predsjedavajuću Savjeta ministara BiH
Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH je kandidatkinja za predsjedavajuću Savjeta ministara BiH

Predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BIH) Predrag Kožul rekao je 8. decembra da očekuje da će Savjet biti formiran do kraja ove godine kako bi budžet institucija BiH bio usvojen na vrijeme.

Kožul je istakao da je formiranjem ove komisije napravljen jedan korak u proceduri imenovanja Savjeta ministara.

"Ovo danas proteklo je u dobroj atmosferi, na korektan i konstruktivan način, kao i dosadašnji koraci u atmosferi koja nije uobičajena unutar BiH, što mi daje za pravo da očekujem da se formiranje Savjeta ministara može vrlo brzo obaviti, pa čak i u ovoj kalendarskoj godini", rekao je Kožul novinarima.

On je naglasio da je vrlo važno da se što prije imenuje Savjet ministara zbog niza poslova koji tom tijelu predstoje, a jedan od njih je budžet za narednu godinu, što je jedna od važnijih stvari u funkcionisanju institucija BiH.

Kožul je naveo da je važno da je prijedlog za predsjedavajuću Savjeta ministara Borjanu Krišto već otišao prema Predsjedništvu BiH i da tamo teku rokovi.

Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH je kandidatkinja za mandatara državne, a predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić za mandatara za Vladu Federacije BiH. To je dogovoreno na sastanku devet stranaka u srijedu, 7. decembra.

Predstavnici stranaka tzv. Osmorke na čelu sa SDP-om BiH i Hrvatskog narodnog sabora na čelu s HDZ-om BiH, kazali su da nisu govorili konkretno o raspodjeli ministarstava u Vijeću ministara BiH.

O tome će se iduće sedmice razgovarati s, kako su naveli, "trećim partnerom" iz entiteta Republika Srpska, Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem čelu je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik.

“Mislim da sa strane Milorada Dodika ne bi trebalo biti nikakvih problema. Predsjedateljica (Vijeća ministara BiH) bi trebala biti gospođa (Borjana) Krišto, ministarstvo financija bi trebala uzeti jedna, a vanjskih poslova druga strana i oko toga ćemo razgovarati kad zajedno budemo sjedili idući tjedan”, kazao je nakon sastanka Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

XS
SM
MD
LG