Dostupni linkovi

Prije 38 godina u Sarajevu upaljen olimpijski plamen


Fotografije sa Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu, Olimpijski muzej, Sarajevo

Prije 38 godina u Sarajevu su zvanično otvorene Zimske olimpijske igre, a glavni grad Bosne i Hercegovine kao i olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina, Igman i Trebević bili su mjesto susreta i nadmetanja sportista iz cijelog svijeta.

Svečana ceremonija otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara održana je 8. februara na stadionu Koševo, a čast da upali olimpijski plamen, koji je do 19. februara obasjavao Sarajevo, pripala je klizačici Sandi Dubravčić.

U ime sportista olimpijsku zakletvu položio je skijaš Bojan Križaj.

Tokom Igara natjecali su se sportisti iz 49 zemalja. U programu je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi.

Domaćoj publici radost je priredio skijaš Jure Franko koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu, a zadovoljstvo zbog osvojenog odličja iskazali su porukom “Volimo Jureka više od bureka!”

Uz brojne goste, sportska takmičenja je pratio i veliki broj domaćih i stranih novinara, pa su tako pozitivne slike iz Sarajeva i sa olimpijskih planina svakodnevno obilazile svijet.

Igre su završene 19. februara svečanom ceremonijom u Olimpijskoj dvorani Zetra, a tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran kazao je da su to bile najbolje organizirane igre do tada.

Olimpijska pahuljica i Vučko, znak i maskota Igara, i danas podsjećaju na vrijeme kada je Sarajevo bilo domaćin sportistima, kao i velikom broju gostiju iz cijelog svijeta.

Vučko dlaku mijenja, ćud nikad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Dio sjećanja na Olimpijadu u Sarajevu čuva i Olimpijski muzej koji će, u okviru obilježavanja godišnjice olimpijskih igara, organizirati brojne sadržaje među kojima i dane otvorenih vrata za posjetioce.

Besplatan ulaz u Muzej će biti 8. februara, na dan kada su počele XIV Zimske olimpijske igre, potom u dane vikenda 12. i 13. februara i 18. februara, kada je planiran zajednički program s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Gradom Sarajevom.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u saradnji sa KJP ZOI 84, Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman te Gradom Sarajevo, također će obilježiti 38. godišnjicu sarajevskih Zimskih olimpijskih igara.

Maskota Vučko u utorak je, šetnjom kroz Sarajevo i druženjem s građanima, proslavio rođendan.

Rukovodilac marketinga u Kantonalnom javnom preduzeću (KJP) ZOI’84 Aldin Smajkan pozvao je građane da posjete olimpijske planine Bjelašnicu i Igman kako bi Sarajevo zadržalo olimpijski duh i nakon 38 godina.

"Želimo posjetiti mlade generacije šta je Olimpijada i kako je to nekada izgledalo", kazao je.

Narednih dana, maskota Vučko će posjetiti i Međunarodni aerodrom Sarajevo i poželjeti dobrodošlicu turistima, a bit će redovan gost olimpijskih planina Bjelašnice, Igmana i Trebevića, piše Fena.

Vučka je kreirao slovenski slikar Jože Trobec iz Kranja, a odabran je među mnogobrojnim prijedlozima, tačnije 836.

U medijima, reklamama i spotovima, Vučko se oglašavao povikom "Sarajevoooooooo", a glas mu je posudio pjevač Zdravko Čolić.

Prema navodima Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), maskota je, na neki način, dovela da se vuk, koji je do tada u ovoj regiji smatran opasnim, zavoli.

Iz Turističke zajednice KS su najavili da će simbolično, od 8. do 19. februara, kada su i održane Zimske olimpijske igre 1984. godine, svakodnevnim aktivnostima turistima i građanima ponuditi sadržaje koji bude uspomene na sarajevsku olimpijadu.

XS
SM
MD
LG