Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Palčići ponovo na okupu: Djeca su vojska najjača


Djeca su vojska najjača
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00

Nakon 20 godina, kultni sarajevski zbor Palčići se ponovno okupio. Održali su i prvu probu u prostorijama BHRT-a. Pjesme i nastupi Palčića ostali su najviše zapamćeni u periodu opsade Sarajeva kada je više od 150 članova ovog dječijeg zbora muzikom slalo u svijet poruke mira i ljubavi.

Jedna od bivših članica i jedno od najprepoznatljivijih lica zbora Lana Marinović o tome kaže:

"Mislim da su Palčići bili branitelji tog našeg krasnog grada. To u svijetu ne postoji, da djeca pjesmom brane svoj grad i mislim da je njegov značaj ogroman. Zato nas za sve to vežu i prekrasne uspomene. Svih ovih godina smo željeli ponovno pokrenuti taj zbor i konačno smo došli do realizacije toga", istakla je Lana.

"Pod kišom granata smo znali čak dolaziti. Jedna članica zbora sa Marijin Dvora je znala doći na probu sa smetljarskim kamionom, što nam je ostalo u sjećanju. Mi kažemo da nam je bilo divno i da nam je taj period toliko ostao urezan lijepom u sjećanju, zbog pjesme, plesa i tako smo zaboravljali na te ratne strahote", kaže Anela Muzurović, bivša članica zbora.

Nakon gotovo 20 godina pauze, osnivači Palčića odlučili su ponovno okupiti zbor. Na nedavo održanoj audiciji prijavilo se više od 100 djece. Većinom su to djeca bivših, sada već odraslih, Palčića. Bivša članica zbora Željana Mehmedika prijavila je svoga sina.

"Imam sina Samija, koji ima šest godina, koji je hvala Bogu talenat na mamu. Prijavila sam ga na audiciju jer on voli pjevati, a oduševila me i sama priča o oživljavanju Palčića, koji po mom mišljenju nikada nisu ni zastali sa svojim radom. To je priča koja je jako afirmativna za Sarajevo. Palčiće ne treba zaboravljati, nego ih treba njegovati", kazala je Mehmedika.

Pjesme Palčića bile su provokativne, smjele, sa snažnim porukama za cijeli svijet.

"Divne pjesme smo imali i slali smo divne poruke. Pjesma 'Ne dam kamen zemlje ove' slušala se i na Palama. Šteta je što danas te pjesme nema u školskim udžbencima. To je pjesma koja je promovirala rodoljublje, odnosno ono za što smo svi ginuli", kaže Slavko Olujić, osnivač i dirigent zbora Palčići.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG