Dostupni linkovi

Ambasada Rusije najavila otvaranje kulturnog centra u Sarajevu


Ambasada Rusije u BiH
Ambasada Rusije u BiH

U Bosni i Hercegovini (BiH) se radi na otvaranju ruskog kulturnog centra u Sarajevu, uz eventualno uspostavljanje njegovog ogranka u Banjaluci, saopšteno je 6. januara iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz Ambasade su naveli da je cilj tog centra "jačanje kulturnih veza između naroda dviju zemalja", te da "nema skrivene agende o kojoj su izvještavali pojedini mediji".

"Krećemo od toga da je razvoj saradnje u oblasti kulture i obrazovanja između naših zemalja u interesu ne samo Rusije, već i BiH

Iz Ambasade su, također, naveli da u BiH nikad nije bilo riječi o otvaranju nekog humanitarnog centra, po uzoru na Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu u Srbiji.

Kad je riječ o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, iz Ambasade Rusije su naglasili da i dalje svjedoče ponavljanju neosnovanih teza o suštini njegovog rada.

"Rusija je više puta informisala javnost o isključivo humanitarnoj prirodi djelatnosti Rusko-srpskog humanitarnog centra, čija je obaveza otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda u regionu, između ostalog u BiH, što se jasno pokazalo tokom gašenja požara 2012. godine", napomenuto je u saopštenju.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković potvrdila je 21. decembra, tokom sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u Sočiju da je "postignut konsenzus" o otvaranju ruskog ureda u Banjoj Luci.

Turković je tokom susreta pojasnila da je "u Rusiju došla s dobrim vijestima" koje se tiču dogovora da se u Banjoj Luci, političkom i finansijskom centru bh. entiteta Republika Srpska, otvori ured Ruske Federacije u BiH.

Turković je tada, također, navela kako se "očekuje i donošenje odluke o otvaranju ruskih kulturnih i humanitarnih centara u BiH".

XS
SM
MD
LG