Dostupni linkovi

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS izlazi iz pritvora


Suspendovani direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković
Suspendovani direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković

Javno tužilaštvo entiteta Republika Srpska neće tražiti produženje pritvora za nekadašnjeg direktora Instituta za javno zdravstvo tog entiteta Branislava Zeljkovića i direktora firme "Prokontrol" Slavka Bojića.

Sekretar Tužilaštva Dragica Tojagić izjavila je za agenciju Srna da za to nema zakonskih razloga, te da to znači da su istekli svi pritvorski razlozi.

Zeljkoviću pritvor može trajati najduže do 16. februara, a Bojiću jedan dan manje.

Zeljković se sumnjiči za tri krivična djela zloupotrebe službenog položaja, a Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja u postupku javne nabavke.

Zeljković je uhapšen 16. septembra prošle godine, dok su dan ranije uhapšeni Saša Marković, direktor banjalučke turističke agencije "Travel for fun“, Slavko Bojić, direktor preduzeća "Procontrol“ iz Banjaluke koje se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima i Dragan Dubravac, direktor firme "Promeding" iz Laktaša kod Banjaluke, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima.

Institut za javno zdravstvo RS je od tih preduzeća, po cijenama višestruko višim od tržišnih, provodio javne nabavke na početku pandemije, u martu i aprilu 2020. godine, prilikom čega je pribavljena protivpravna imovinska korist od oko 790.000 maraka (395.000 eura).

Vlada RS donijela je 23. septembra prošle godine rješenje o udaljavanju Branislava Zeljkovića sa mjesta direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Osumnjičeni Dragan Dubravac i Saša Marković ranije su pušteni da se u nastavku postupka brane se sa slobode.

XS
SM
MD
LG