Dostupni linkovi

Usvojen Program ekonomskih reformi BiH koji će važiti do 2025. godine


Sjednica Vijeća ministara BiH, Sarajevo, 20. mart 2023.
Sjednica Vijeća ministara BiH, Sarajevo, 20. mart 2023.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u ponedjeljak, 20. marta, Program ekonomskih reformi BiH za razdoblje od 2023. do 2025. godine, koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

Program je izrađen prema smjernicama Evropske komisije, na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnoj i entitetskoj razini.

Fokus je na 25 mjera, u okviru strukturnih reformi koje su prepoznate na svim razinama vlasti kao značajne za snaženje konkurentnosti i uklanjanje prepreka ekonomskom rastu i razvoju BiH.

Sastavni dio programa reformi je makroekonomski i fiskalni okvir čiju izradu su koordinarali Direkcija za ekonomsko planiranje i Ministarstvo financija i trezora BiH.


Strukturne reforme sadržane u ovom programu organizirane su u 13 područja, a odnose se na upravljanje javnim financijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, te istraživanje, razvoj i inovacije.

Također, program uključuje reforme u oblastima tržišta energije, prometa, poljoprivrede, industrije i usluga, obrazovanja i razvoja vještina, zapošljavanja i tržišta rada, kao i socijalne skrbi i inkluzije, te zdravstvene zaštite.

Kao tri ključna izazova izdvojena su povećanje učinkovitosti tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja bližom suradnjom i koordinacijom svih razina vlasti, te upravljanje javnim financijama.

Izradu ovog dokumenta koordinirala je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, zajedno sa Ministarstvom financija bh. entiteta Republika Srpska i Zavodom za programiranje razvoja Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG