Dostupni linkovi

Za gašenje požara u BiH zatražena pomoć iz Hrvatske


Vatrogasci gase požar u blizini Boračkog jezera, 16. juli 2022.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je u ponedjeljak, 18. jula, odluku o traženju međunarodne pomoći u gašenju požara na jugu zemlje.

Od Hrvatske je zatraženo slanje kanadera sa posadom koju će primiti organi civilne zaštite u BiH, saopćilo je Vijeće ministara BiH nakon vanredne telefonske sjednice.

Ova odluka je donosena s ciljem pomoći stanovništvu u općinama Čitluk, Čapljina i Konjic, na jugu Bosne i Hercegovine, gdje je zbog nepristupačnog terena otežano gašenje velikih požara, kaže se u saopćenju.

Požari u nekoliko općina na jugu BiH

Požari su zahvatili desetine hektara šume i rastinja, a u pojedinim trenucima ugrožavali i naselja na području četiri općine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na jugu BiH.

U kantonalnom Štabu civilne zaštite i vatrogastva za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu da je trenutno dosta bolja situacija na području Čapljine, Stoca i Čitluka.

"Istina, zbog vjetra i visokih temperatura nikada ne možete sa sigurnošću kazati da je stvar pod kontrolom, jer tako malo treba da se ponovno reaktivira požar", kazao je glasnogovornik Štaba Pero Pavlović.

Na požarištu kod Boračkog jezera, u blizini Konjica, u ponedjeljak su ponovno angažirani helikopteri Oružanih snaga (OS) BiH, ali požar još nije potpuno ugašen.

"Helikopter pokušava koliko je moguće zaustaviti širenje ovog požara koji je zahvatio vrlo ozbiljnu površinu. Sve je u rukama ljudi koji gase helikopterom jer je sa zemlje teško pristupiti", kazao je Pavlović za RSE.

Požare gase dva helikoptera

Helikopterskske posade Oružanih snaga BiH od proteklog vikenda gasile su požare koji su aktivni na lokalitetima Boračko jezero u blizni Konjica i Blizanci kod Čitluka, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Angažman je nastavljen i u ponedjeljak u rejonu Boračkog jezera.

U gašenju požara angažirana dva helikoptera Oružanih snaga BiH
U gašenju požara angažirana dva helikoptera Oružanih snaga BiH

"Dva helikoptera opće namjene UH-1H-II i jedan tipa UH-1H bili su na raspolaganju za gašenje požara na navedenim lokalitetima", navode iz Ministarstva te ističu da su helikopterske posade "uspješno obavile prvu ovogodišnju misiju pomoći civilnim strukturama u gašenju požara".

Podsjećamo, ranije u nekoliko slučajeva požara nije bilo angažiranja helikoptera Oružanih snaga BiH, jer za to suglasnost nije dao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U martu 2022. Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o angažmanu resursa Oružanih snaga BiH za potrebe gašenja požara na jugu BiH i području Konjica.

Prema Zakonu o odbrani BiH, sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati suglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH.

XS
SM
MD
LG