Dostupni linkovi

Šefica banjalučkog centra porezne uprave BiH puštena iz pritvora


Privođenje osumnjičenih u Tužilaštvo BiH , Sarajevo, 22. decembar 2022. godine.
Privođenje osumnjičenih u Tužilaštvo BiH , Sarajevo, 22. decembar 2022. godine.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je 20. januara ukinuo mjere pritvora Jeleni Majstorović i Radenku Popoviću, šefici i zaposlenom u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci.

Oni su krajem prošle godine uhapšeni na području Banja Luke, Gradiške i Prnjavora. Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U istoj policijskog akciji tada su uhapšeni i Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić.

U više navrata mediji u BiH dovodili su Jelenu Majstorović i njene kolege iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja u vezu sa reketiranjem više privrednika, te uzimanjem ili traženjem mita. Te navode RSE nije mogao da potvrdi.

Sud BiH je za Majstorović i Popovića ograničio kretanje isključivo na adresu stanovanja, zabranio putovanja izvan BiH, te obavljanje bilo kojih službenih dužnosti i poslovnih aktivnosti koje imaju veze sa poslovima Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje BiH. Zabranjen im je i kontakt i sastajanje s drugim osumnjičenim licima u ovom predmetu, kao i svjedocima u ovom krivičnom postupku.

Prethodno im je ta pravosudna institucija 26. decembra prošle godine odredila jednomjesečni pritvor.

Iz UIO BiH je 22.decembra saopšteno kako podržavaju institucije u otkrivanju slučajeva bilo kakvog nezakonitog postupanja službenika te institucije. Pozvali su, takođe, na "suzdržavanje od preranog donošenja i plasiranja u javnosti zaključaka i insinuacija".

Ovo nije prvi slučaj hapšenja u UIO. Bivši direktor te institucije Kemal Čaušević uhapšen je u junu 2014. godine. Pored njega su uhapšene još 54 osobe, od kojih su većina bili dužnosnici u UIO BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je drugostepenu presudu protiv Čauševića izrekao u oktobru ove godine, osudivši ga na 5 i pol godina zatvora. Sud je naredio da se Čauševiću oduzme oko 295.000 eura novca, pribavljenog izvršenjem krivičnog djela.

On je bio jedini zaposlenik UIO koji je osuđen, iako je svjedočio protiv visokih političkih zvaničnika za koje je tvrdio da su njegovi nalogodavci. On je na funkciju direktora UIO imenovan kao član Stranke demokratske akcije (SDA).

UIO je državna institucija nadležna za prikupljanje državnih prihoda po osnovu poreza na dodanu vrijednost (PDV), državnih carinskih dažbina, te posebnih poreza na akciznu robu poput goriva, cigareta i alkohola.

Sistem indirektnog oporezivanja je u Bosni i Hercegovini usvojen u decembru 2003. godine. Od januara 2005. godine je, spajanjem bivših carinskih uprava dva bh. entiteta i Brčko distrikta, profunkcionisala državna UIO.

XS
SM
MD
LG