Dostupni linkovi

BiH: Ponovo počinje testiranje na COVID-19 za građane iz Goražda


PCR test
PCR test

Klinika za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KSUC) od četvrtka 04. februara ponovo će raditi analize uzoraka testova na korona virus koji dolaze sa područja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), jednog od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Nakon pritiska javnosti, pacijenata prije svega, koji moraju na hospitalizaciju u KCUS, a koji moraju imati negativan PCR test, KCUS je odlučio da nastavi analizu testova“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Salem Halilović, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

Naime, od 1. februara u Bosansko-podrinjskom kantonu obustavljena su testiranja na virus korona jer KCUS, gdje se analize uzoraka vrše, traži pokrivanje troškova za prethodna testiranja.

Iz kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja ističu da nemaju ugovor sa KCUS-om o testiranju i da nikada nisu dobili preciznu cijenu analize uzorka, već su usmeno obaviješteni da ona iznosi između 80 i 100 KM.

„Nažalost da je došlo do nesporazuma. Mi smo cijelu prošlu godinu imali testiranja, Zavod za javno zdravstvo BPK i Dom zdravlja Goražde, Covid odjeljenje je slalo te uzorke i nije bilo nikakvih problema. Mi smo u decembru dobili preko kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo jedno upozorenje, obavijest da trebamo pokriti odobrenjima sve testove koji su rađeni u prošloj godini, a radi se o 10 hiljada testova“, objašnjava Halilović.

On kaže kako ga je u utorak 2. februara direktorica Kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo obavijestila da su sa KCUS-a rekli da više neće primati testove iz BPK zbog dugovanja iz prošle godine.

„Mi smo kontaktirali Odjel mikrobiologije na KCUS-u i oni su nam potvrdili da je to njima usmeno kazano da ne primaju testove“, navodi Halilović.

Kaže kako zbog toga, Dom zdravlja Goražde nije ni slao testove tokom prethodna dva dana.

On tvrdi da su od početka pandemije testiranja rađena bez bilo kakve prateće dokumentacije iz ove ustanove.

KCUS je tražio da se uzorci iz ovog kantona dostavljaju uz odobrenje kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, odnosno da ova zdravstvena usluga bude plaćena.

Halilović navodi kako će se u narednim danima održati sastanak predstavnika Vlade BPK, Zavoda za javno zdravstvo BPK, Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK te KCUS-a, kako bi se pronašlo rješenje za nastali problem.

XS
SM
MD
LG