Dostupni linkovi

Komitet Vijeća Evrope upozorava na policijsku torturu u BiH


Što se tiče zatvora, kako piše u saopštenju, vlasti BiH, dale su informacije o mjerama koje su preduzete, između ostalog, radi poboljšanja materijalnih uslova i režima i jačanja osoblja.
Što se tiče zatvora, kako piše u saopštenju, vlasti BiH, dale su informacije o mjerama koje su preduzete, između ostalog, radi poboljšanja materijalnih uslova i režima i jačanja osoblja.

Komitet Vijeća Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), zabilježio je brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenih osoba od strane službenika za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), navodi se u izvještaju Komiteta objavljenom u utorak 14. septembra.

U saopštenju objavljenom, na web stranici CPT-a, pozivaju vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) da preduzmu rigoroznije mjere kako bi se riješio problem policijskog zlostavljanja.

Izvještaj je zasnovan na nalazima CPT-a tokom posjete BiH u junu 2019. i objavljen zajedno s odgovorom vlasti. U njemu su opisani brojni navodi o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, čija bi težina, prema mišljenju CPT-a, mogla predstavljati mučenje od strane službenika za provođenje zakona u FBiH.

Osumnjičene zatvorene osobe optužile su policajce da su ih udarali nogama i rukama, šamarali i udarali policijskim palicama, bejzbol palicama, drvenim pločicama i električnim kablovima, s namjerom da ih prisile na priznanje krivičnog djela, navodi se u saopštenju CPT-a.

U izvještaju se napominje da je u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj primljeno manje navoda o policijskom zlostavljanju nego u 2012. i 2015. godini.

Komitet Vijeća Evrope poziva na rigorozne mjere za promovisanje promjene kulture ophođenja u policiji dva kantona – Sarajevskom i Hercegovačko -neretvanskom policiji, te policiji FBiH.

“Ovo, između ostalog, zahtijeva usvajanje mjera kao što su savremene metode istrage zločina i sistem audio i video snimanja policijskih razgovora, kao i garancija da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za krivična djela u policijskom pritvoru temeljiti i pouzdani”, piše u saopštenju CPT-a.

U izvještaju je, kako se dodaje, utvrđeno da istrage o navodnom zlostavljanju policije nisu efikasne, jer se ne provode momentalno niti temeljito, a istražno tijelo se ne može smatrati nepristrasnim i nezavisnim.

Što se tiče efikasnosti zaštitnih mjera protiv policijskog zlostavljanja, CPT je još jednom otkrio da policijski službenici otvoreno zanemaruju pravo na obezbjeđivanje pristupa advokatu i da obezbjeđivanje pristupa ljekaru nije efikasno van hitne pomoći.

“U zatvorima u Sarajevu i Mostaru, CPT je ponovo otkrio anahron i restriktivan režim koji je nametnut pritvorenicima (tj. osobama koje su bile zatvorene više od 23 sata dnevno u svojim ćelijama, a ženama su omogućili samo pristup vanjskim objektima i tuševima). Nadalje, zdravstvena zaštita i njeni propisi bili su loši, a službeno osoblje za zadržavanje nastavilo je pribjegavati neformalnoj upotrebi sredstava sputavanja i discipline za kažnjavanje zatvorenika”, dodaje se u saopštenju.

U Kazneno popravnom zavodu u Banjaluci CPT je, kako se navodi, našao poboljšanu atmosferu između osoblja i zatvorenika u odnosu na prethodne posjete.

U izvještaju se pozdravlja otvaranje Specijalne bolnice za forenzičku psihijatriju u Sokocu i traži pojašnjenje u pogledu smještaja forenzičkih psihijatrijskih pacijenata iz različitih dijelova zemlje u ovu ustanovu.

U odgovoru, koji je dio izvještaja vlasti BiH pružaju detaljne informacije, posebno u vezi s koracima koje je nekoliko policijskih agencija poduzelo za postavljanje soba za razgovore opremljenih audio i video zapisom, kao i za obuku inspektora za zločine o istražnim razgovorima.

Što se tiče zatvora, kako piše u saopštenju, vlasti BiH, dale su informacije o mjerama koje su preduzete, između ostalog, radi poboljšanja materijalnih uslova i režima i jačanja osoblja.

XS
SM
MD
LG