Dostupni linkovi

Da li je zdravstvo u BiH etnički podijeljeno?


Pacijenti u čekaonici, BiH, fotoarhiv
Pacijenti u čekaonici, BiH, fotoarhiv

Poznata književnica i kolumnistica Martina Mlinarević ovih dana još jednom je privukla pažnju javnosti, nakon što je na društvenim mrežama objavila opširniji tekst, u kojem je, uz dozu sarkazma, žestoko kritizirala podjele i rascjepkanost u bosanskohercegovačkom zdravstvenom sistemu.

Naime, Mlinarević je ovih dana podvrgnuta ginekološkoj operaciji u bolnici "dr Safet Mujić" u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara. Kako sada stvari stoje, troškove operacije će najvjerovatnije morati snositi sama, jer Zapadnohercegovački kanton iz kojeg ona dolazi ima potpisan ugovor samo sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom u zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara.

Najintrigantnije u cijeloj ovoj priči je to što se sve u ovom slučaju odvija po zakonu, mada se i nameće suštinsko pitanje – jesu li i koliko zakoni u Bosni i Hercegovini u korist ljudi kojima je potrebna zdravstvena njega, a koliko u interesu složenog državnog aparata?

Nakon što je saznala da se mora podvrgnuti operaciji, Martina Mlinarević je tražila da zahvat obavi njena doktorica ginekolog, iz bolnice "dr Safet Mujić", poznatije kao Južni logor, u istočnom dijelu Mostara, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Mlinarević objašnjava kako je ona stanovnica Ljubuškog, koji se inače nalazi u apsolutno većinski hrvatskom Zapadnohercegovačkom kantonu. I tu je nastao problem.

"Još uvijek sam prijavljena u Domu zdravlja Široki Brijeg i kao takvoj su mi u Domu zdravlja Široki Brijeg izdali uputnicu za Južni logor. Liječnica koja gore radi rekla je da nije još uvijek dala nikom uputnicu za Južni logor i da ne vjeruje da će to moći, ali evo, kao dat će ona meni, pa da vidim šta će se dalje dešavati", izjavila je Mlinarević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U objavi na Facebooku, Mlinarević je objasnila kako međukantonalno liječenje u Federaciji BiH funkcionira na principu sporazuma. Tako njen Zapadnohercegovački kanton ima potpisan sporazum jedino sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar u naselju Bijeli Brijeg, u većinski hrvatskom, zapadnom dijelu grada.

Sveučilišna klinička bolnica Mostar
Sveučilišna klinička bolnica Mostar

U Zavodu zdravstvenog osiguranja Zapadnohercegovačkog kantona podsjećaju kako je to jedini kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji nema svoju bolnicu.

"Županija Zapadnohercegovačka je suosnivač Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, pa se upravo slijedom toga u SKB-u Mostar, kao središnjoj ugovornoj ustanovi Zavoda, obavlja uistinu preko 80 posto sekundarno-konzilijarnih i tercijarnih zdravstvenih usluga osiguranika ovog Zavoda", kazala je za RSE glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja Zapadnohercegovačkog kantona, Ivana Bošnjak.

Martina Mlinarević ukazuje na apsurdnost situacije da kao građanin BiH ne može izabrati u kojoj bolnici će biti operirana, uprkos tome što od početka redovno uplaćuje zdravstveno osiguranje. Osim toga, dodaje Mlinarević, dvije mostarske bolnice udaljene su svega nekoliko stotina metara zračne linije.

"Po kojem zakonu se dozvoljava operacija gdje VI to kažete? Po kojem zakonu stanovnik Zapadnohercegovačke županije može da se operira na desnoj obali Mostara, ali ne može na lijevoj? Koliko mirovnih sporazuma je potrebno potpisati da bih svoje jajnike ostavila na istočnoj obali?", upitala je Mlinarević u objavi na Facebooku.

"Pa evo, ja sam 'odradila' tu operaciju u Južnom logoru, meni će oni izdati taj račun. Sad, da li će moj Zavod snositi taj račun, to prosto sumnjam, tako su mi oni rekli. Ali evo, to se još nije završilo, ta situacija, tako da, kažem, zaista mi je bila užasna spoznaja da u jednoj bolnici mogu, u drugoj ne mogu, u istom kantonu", dodala je Mlinarević u izjavi za RSE.

Da li je moguća situacija da stanovnici Zapadnohercegovačkog kantona mogu se liječiti u nekoj drugoj bolnici u Mostaru, osim u onoj na Bijelom Brijegu?

"Osiguranici Zavoda se upućuju u druge zdravstvene ustanove, pa tako i u bolnicu "Dr Safet Mujić" u Mostaru, na temelju potvrde nadležnog liječničkog odjela, da se određena pretraga ili zahvat ne mogu uraditi u SKB-u Mostar", kaže glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZH kantona, Ivana Bošnjak.

Bolnica "Dr Safet Mujić"
Bolnica "Dr Safet Mujić"

Zapravo, Martina Mlinarević bi sada trebala pribaviti potvrdu iz mostarske Sveučilišne kliničke bolnice da se u toj ustanovi nije mogla obaviti operacija, na osnovu koje bi zapadnohercegovački Zavod zdravstvenog osiguranja mogao nadoknaditi troškove zahvata.

U Udruženju za zaštitu potrošača "Futura" iz Mostara su u više navrata kritizirali stanje u zdravstvenom sistemu.

Čelnik Udruženja, Marin Bago za RSE ističe da se u slučaju kojeg je istakla Martina Mlinarević sve odvija po zakonu.

Diskriminatorno zdravstvo
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00

Međutim, problem je u tome da li kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja potpisuju ugovore sa ustanovama koje pružaju najbolju zdravstvenu zaštitu, a to se ne može znati, jer ti ugovori nisu transparentni.

"Nisam siguran da ugovori Zavoda Zapadnohercegovačke županije su takođe javni, da isto kao u HNŽ-u, se ne zna s kim ima potpisan ugovor i zbog čega. Dakle, uvijek se pri potpisivanju ugovora mora voditi brigu o obimu, vrsti i kvaliteti. Ako je, recimo, u Južnom logoru nešto kvalitetnije, i Zavod Zapadnohercegovačke županije bi morao imati ugovor s njima", objasnio je Bago.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG