Dostupni linkovi

Penzioneri na protestu u Sarajevu zbog 'privilegija u penzionisanju'


Penzioneri na protestu ispred zgrade Paralamenta Federacije BiH u Sarajevu, 24. mart 2022

Ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, u četvrtak su se okupili penzioneri nezadovoljni Prijedlogom zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama (OS) BiH.

Ovaj zakonski prijedlog usvojen je u četvrtak na zasjedanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a predlagač, delegat Ivo Tadić kazao je da se njime ispravlja nepravda.

Podsjetio je da su primjenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju isplaćene penzije vojnim osiguranicima, penzionisanim do 28. februara 2018. godine, drastično veće od penzija njihovih kolega istog ranga penzionisanih od 1. marta te godine.

No, penzioneri koji su na protestima čekali ishod glasanja paralmentaraca nezadovoljni su, kako tvrde, pokušajem privilegiranja penzionera bivših pripadnika Oružanih snaga BiH.

Penzioneri su nezadovoljni favoriziranjem određenih kategorija
Penzioneri su nezadovoljni favoriziranjem određenih kategorija

Iz udruženja penzionera tvrde da je to pokušaj favoriziranja pojedinih kategorija penzionera, u odnosu na ostale penzionere čije su penzije skromne i ne zadovoljavaju osnovne životne potrebe.

Tvrde da se ovim zakonom predviđa da pojedinim pripadnicima Oružanih snaga iznos penzije bude u visini plaće koju trenutno primaju.

Predstavnik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Redžo Mehić naglasio je da se zakon našao na predloženom dnevnom redu sjednice i pored apelacije Vlade Federacije BiH.

Apelacija je podnesena Ustavnom sudu Federacije BiH na odluku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji je ranije usvojio ovaj prijedlog zakona.

"Tražili smo da se zakon povuče s dnevnog reda da predstavnici predlagača zakona, Vlade FBiH i Federalnog zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja upriliče sastanak i temeljito razmotre sve okolnosti i pokušaju iznaći najprihvatljivije rješenje", rekao je Mehić.

Socijalna zaštita u BiH je resor koji je u nadležnosti entiteta, a ne države, pa Federacija BiH i RS prikupljaju sredstva za penzione fondove putem doprinosa, te isplaćuju penzije.

Oko 714.000 državljana BiH prima penziju, što starosnu, što invalidsku.

Od toga, oko 430.000 je u Federaciji BiH, oko 272.000 u RS-u, te 12.000 u Brčko distriktu.

Prosječna penzija u FBiH iznosi 490 maraka (oko 245 eura), dok je u RS-u oko 431 maraka (oko 215 eura). U Brčko distriktu prosječna primanja penzionera su 377 maraka (oko 188 eura).

XS
SM
MD
LG