Dostupni linkovi

Krivična prijava zbog plaća bh. parlamentarcima koji ne dolaze na sjednice


Zukan Helez, zastupnik Socijaldmokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH
Zukan Helez, zastupnik Socijaldmokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH

Zukan Helez, zastupnik Socijaldmokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH), podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv osoba koje su "odgovorne za isplaćivanje plaća parlamentarcima iz bh. entiteta Republika Srpska, iako ne dolaze na posao".

Helez je novinarima u Sarajevu 5. aprila kazao da je krivičnu prijavu podnio protiv NN osobe (neimenovane osobe, op.a.), a nakon što je dobio odgovor od ministra financija BiH Vjekoslava Bevande na pitanje "kako i ko može financirati one koji ne dolaze na posao".

"Bevanda mi je odgovorio i ogradio se da nema ništa s tim, jer njemu dolaze spiskovi ko dolazi na posao i da on ne snosi odgovornost. Dakle, postoje službenici, zaposleni u institucijama koji dostavljaju lažne podatke da ljudi dolaze na posao", rekao je Helez.

Helez je istaknuo da plaće zastupnika u Parlamentu BiH iznose između 5.500 maraka (oko 2.750 eura) i 6.500 maraka (oko 3.250 eura).

Kako je kazao, zastupnici i delegati u Parlamentu BiH koji su primali plaću, a nisu dolazili na sjednice, koštali su BiH "više dva miliona maraka" (oko milion eura).

"Osnovno kod nas zastupnika je da dolazimo na sjednice Parlamenta. Godinu dana zastupnici iz Republike Srpske ne dolaze, a uredno primaju izuzetno visoke plate. Oni se pravdaju da su došli u zgradu Parlamenta BiH, ali ne dolaze na sjednice. Šta bi se desilo da rudar dođe u krug rudnika, a da ne siđu u jamu", kazao je.

Zastupnici, ministri i drugi politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) odlučili su krajem jula 2021. da neće sudjelovati u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH ''osim kad je to u interesu RS''.

Bojkot je počeo nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula 2021. nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG