Dostupni linkovi

BiH i Pakistan: Unaprijediti ekonomsku saradnju


Premijer Pakistana u posjeti BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Premijer Pakistana u posjeti BiH

Odnosi BiH i Pakistana su izvanredni, zajednička je ocjena predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Pakistana Nawaza Sharifa nakon današnjeg sastanka u Sarajevu. I Zvizdić i Šarif najavili su unapređenje bilateralne saradnje, naročito ekonomske u oblastima poljoprivrede, tekstilne i namjenske industrije.

Pakistan je prijateljska zemlja koja je u proteklih 25 godina pomogla BiH u različitim oblastima, podržavajući teritorijalni integritet i suverenitet BiH, konstatovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića nakon sastanka sa pakistanskim premijerom.

Zvizdić smatra da je potrebno unaprijediti bilateralnu saradnju dvije zemlje, a posebno ekonomsku. U posljednih godinu dana vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Pakistana je povećana, plan je, kaže predsjedavajući Vijeća ministara, da se ona pojača.

Sektori koji bi mogli biti važni za ekonomsku saradnju su u poljoprivredi, tekstilnoj i namjenskoj industriji. Najavljeno je da će u tom smislu vrlo brzo biti potpisani sporazumi, a počeće sa radom i zajednička komisija za ekonomske odnose između BiH i Pakistana. Ta komisija trebala bi da definiše sektore koji imaju najveći potencijal i modalitete saradnje između dvije države.

Plan da se obimno poveća vanjsko-trgovinska saradnja: Navaz Šarif i Denis Zvizdić
Plan da se obimno poveća vanjsko-trgovinska saradnja: Navaz Šarif i Denis Zvizdić


"Pozvao sam uvažene predstavnike poljoprivrede iz Pakistana da prisustvuju sajmu privrede naredne godine u Mostaru, da vide potencijale našeg agro sektora. Također smo zaključili da ima potencijala i u namjenskoj industriji i ovu posjetu smatramo poticajem jačanja naših novih odnosa", rekao je Zvizdić nakon sastanka sa pakistanskim premijerom.

Dodao je da je plan da se obimno poveća vanjskotrgovinska saradnja.

"Ova posjeta nas izuzetno raduje i u funkciji je potvrde izvanrednih odnosa koje gajimo između Pakistana i BiH", rekao je Zvizdić.

Premijer lslamske Republike Pakistana Navaz Šarif sa zadovoljstvom je potvrdio veoma dobre odnose dvije zemlje. Kazao je da je tokom susreta razgovarno o unapređenju saradnje u oblastima trgovine, obrazovanja i kulture, te da je bilo riječi i o energetskim pitanjima.

"A sve u svjetlu energetske krize sa kojom se Pakistan suočava. Zaključili smo da postoji osnova za saradnju u energetskom sektoru poput hidropotencijala", dodao je Šarif.

Pakistanki premijer je iskazao zadovoljstvo i potpisanim sporazumom o ukidanju viza za Pakistan osobama koje posjeduju diplomatske i službene pasoše.

Tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini premijer Pakistana sastao se i sa članovima državnog Predsjedništva, predstavnicima oba doma državnog Parlamenta, te poglavarom islamske zajednice u BiH reisom Huseinom ef. Kavazovićem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG