Dostupni linkovi

BiH: Osmomartovski antivladini protesti


U više bosanskohercegovačkih gradova i u subotu su održani protesti. U Sarajevu su se građani okupili ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Desetak policajaca bilo je raspoređeno duž tramvajske stanice, kao i grupa specijalaca, da bi spriječili izlazak demonstranata na ulicu.

Sarajlije ponovo nisu odustale od svojih namjera. BiH se konačno mora suočiti sa problemom korupcije, smatraju građani.

"Nijednim potezom nisam doprinijela da Bosna i Hercegovina bude prva po korupciji i mitu u Evropi. Gdje su ti koji su donijeli prvo mjesto?", rekla je jedna građanka, koja svakodnevno dolazi na proteste.

Demonstranti kažu da su u petak željeli posljednji put blokirati saobraćaj i izviniti se građanima zato što su blokirali u posljednjih mjesec dana, kada su privedena i dva demonstranta.

Izgoreni dio zgrade Predsjedništva BiH
Izgoreni dio zgrade Predsjedništva BiH
Zbog dešavanja 7. februara i paljenja zgrade Predsjedništva BiH i u subotu je uhapšena osoba inicijala S. H., potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Federalnoj upravi policije. Kako nezavnično saznajemo riječ je o Salemu Hatibović, koji se sumnjiči da je svojim automobilom dovozio benzin koji je korišten prilikom paljevine zgrade Predsjedništva BiH. Podsjećamo, u petak je uhapšen Nihad Trnka, osumnjičen za paljevinu zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Arhiva BiH.

Demonstracije u Brčkom i Zenici

Protestvovalo se i u Brčkom, gradu koji osmog marta danas obilježava 14 godina postojanja Distrikta. Održana je i svečana akademija. Budući da je za proslavu godišnjice utrošeno 100 hiljada eura, Plenum Brčaka je pozvao građane na proteste. Njih nekoliko desetina se okupilo nedaleko od Skupštine Brčko Distrikta.

"Vrijeme je da prekinemo praksu koja se dešavala u društvenoj zajednici koja nekima daje sve, a većini ne daje ni osnovno", poručila je jedna Brčanka.

Uporedo sa protestima u brčankom Domu kulture povodom godišnjice Distrikta, u subotu je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici međunarodne zajednice i predstavnici državne i entitetskih vlasti. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je kazao da Brčko i dalje prednjači u mnogim sferama u odnosu na ostatak BiH.

"Mislim da su u Brčkom shvatili da je ekonomija vitalni nacionalni interes", poručio je Inzko.

Protesti su od 13 sati održani i u Zenici. Iz Plenuma građana je najavljeno kako će biti nastavljeni i u narednoj sedmici.

"Danas i svakog narednog dana 15 minuta ćemo se zadržavati na kružnom toku. Policija je obaviještena o tome", istakla je Sandra Planinčić, članica Vijeća Plenuma.

"Nama koji nešto imamo ne treba ništa, ali treba raditi da djeci bude bolje. Pogledajte ulice, puno je omladine, oni moraju od nečega živjeti", kazao je jedan Zeničanin.

"Zaigraće mečka i kod onih ljudi koji sada nas prave budalama", rekao je jedan od učenika protesta.

Protestvovali i Mostarci

Tridesetak građana okupilo se i u subotu oko 17 sati na trgu ispred mostarske Gimnazije, gdje su još jednom protestovali protiv loše političke, ekonomske i socijalne situacije u zemlji.

Ponovo su istaknuti zahtjevi za ostavkama zvaničnika, za donošenje socijalnih programa, te za stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta.

"Narodu je prekipjelo. Očekivati je da će biti ne manje, nego više ljudi", rekao je za Radio Slobodna Evropa jedan od okupljenih građana.

"Radnička imovina je nasilno ukradena od radnika", smatra drugi, koji tvrdi da je prije rata radio u fabrici "Soko", koja je, veli, proizvodila dijelove za najveće svjetske avio-kompanije.

"Naša borba neće biti borba od mjesec dana, već je proteklo mjesec dana. Biće duga. Moramo biti istrajni, moramo polučiti rezultate, drugog izlaza nemamo", poručila je sa govornice protesta jedna od prisutnih građanki Mostara.

Skup, koji je bio posvećen i 8. martu, Međunarodnom danu žena, sa diskretne distance osiguravali su pripadnici policije. Okupljeni su izveli i mirnu protestnu šetnju do stotinjak metara udaljene gradske Vijećnice.

Nešto iza 18 sati učesnici protesta su se vratili na Španski trg i potom se razišli.

Za nedjelju u 12 sati najavljeni su novi protesti, a u 14 sati se očekuje održavanje Plenuma građanki i građana Mostara, u prostorijama Omladinskog kulturnog centra "Abrašević".
XS
SM
MD
LG