Dostupni linkovi

Generalna sekretarka OSCE-a u BiH: Retorike podjela i secesionizma prepreka EU putu


Helga Maria Schmid (desno), generalna sekretarka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Sarajevo (23. novembar 2021.)

Helga Maria Schmid, generalna sekretarka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), poručila je članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) u utorak 23. novembra u Sarajevu, da je "zabrinuta zbog aktuelne političke krize u BiH i nefunkcionisanjem institucija na državnom nivou".

"Visoka zvaničnica OSCE-a naglasila je neophodnost da državne institucije počnu da funkcionišu u punom kapacitetu, te se založila za izbjegavanje retorike podjela i secesionizma, koje su, kako je ocijenila, ogromna prepreka investicijama i reformama na evropskom putu BiH", saopšteno je iz Parlamenta BiH nakon razgovora.

Ističe se kako je Schmid apelovala na najviše zvaničnike PSBiH da se u BiH "uspostavi konstruktivan dijalog o svim otvorenim pitanjima".

"Posebno je apostrofirala pitanje izborne reforme i donošenja izmjena Izbornog zakona BiH kojima bi bili otklonjeni izvori diskriminacije u izbornom procesu, te riješena tehnička pitanja kojima bi se sačuvao integritet i osigurala veća transparentnost izbornog procesa", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Schmid ponudila svu neophodnu podršku i pomoć Misije OSCE-a, kao i partnerskih međunarodnih organizacija koje se bave unapređenjem demokratije i izbornih procesa širom Evrope i svijeta.

U saopštenju se navodi i da su članovi rukovodstva oba doma PSBiH "iznijeli su svoje viđenje aktuelne situacije u BiH te moguće pravce rješavanja političke krize i otvorenih pitanja".

"Naglasili su svu složenost političke situacije, potrebu očuvanja mira, uspostavljanja dijaloga i izgrađivanja narušenog povjerenja, kao i potrebu da Evropska unija pokaže jasnu namjeru proširenja na zemlje zapadnog Balkana i ubrza proces evropskih integracija za sve zemlje regiona, a posebno za BiH", saopšteno je iz Parlamenta BiH.

U saopštenju se navodi da će rezultatima radne posjete BiH generalna sekretarka OEBS-a obavijestiti svih 57 država članica OSCE-a.

Prema najavama, planirano je da se Helga Maria Schmid, tokom posjete BiH, 23. novembra odvojeno sastane i sa članovima Predsjedništva BiH, te članovima Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH.

Poslanici, delegati, (do)ministri i drugi predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) ne učestvuju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Jevreji, Romi i drugi "nekonstitutivni narodi" u BiH, kao i oni građani koji se ne žele nacionalno izjasniti, od potpisivanja Daytonskoga mirovnog sporazuma i završetka rata 1995. godine čekaju mogućnost kandidovanja i biranja za članove Predsjedništva BiH, te delegate u Domu naroda BiH, gornjem domu državnog zakonodavnog tijela, u kojem u tri kluba sjedi po pet Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Značajan dio ova tri "konstitutivna naroda" takođe tih 26 godina čeka tu mogućnost.

Naime, ni Bošnjaci i Hrvati iz RS-a kao ni Srbi iz FBiH ne mogu se kandidovati ili delegirati na te pozicije.

Evropski sud za ljudska prava sa svim spomenutim građanima BiH od 22. decembra 2009. čeka provođenje svoje presude u predmetu Sejdić-Finci, te kasnijih presuda u predmetima Pilav, Zornić, Šlaku i Pudarić protiv BiH.

Ustav BiH navodi da se Predsjedništvo BiH sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije entiteta Federacije BiH, i jednog Srbina, koji se bira neposredno s teritorije entiteta Republike Srpske.

Presudama su ove odredbe Ustava BiH, i sukladno tome i odredbe Izbornog zakona BiH, proglašene diskriminatornim i suprotnim Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, također integriranoj u Ustav BiH.

Izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH čeka i Evropska komisija, koja je to postavila kao jedan od 14 uslova koje BiH mora ispuniti kako bi postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG