Dostupni linkovi

BiH oružje najviše izvozi u Saudijsku Arabiju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bosna i Hercegovina izvezla je oko pet miliona i dvjesto hiljada komada vojne opreme čija je vrijednost približno stotinu osam miliona eura.

Najveći dio je otišao u Saudijsku Arabiju.

Fabrika Igman d.d. iz Konjica, mjesta na jugu Bosne i Hercegovine, nalazi se među prvih pet kompanija namjenske industrije u regiji.

Trenutno, gotovo cijela proizvodnja municije plasira se na inozemna tržišta, u čak pedeset zemalja svijeta i na pet kontinenata.

Fabrika Igman je u svjetskom vrhu kada je riječ o proizvodnji municije malog kalibra – 9 mm, 5.56 mm, 7.62 mm i 12.7 mm, ističe direktor Đahid Muratbegović.

Fabrika Igman d.d. iz Konjica nalazi se među prvih pet kompanija namjenske industrije u regiji
Fabrika Igman d.d. iz Konjica nalazi se među prvih pet kompanija namjenske industrije u regiji

Za koga se proizvodi oružje?

Igman je u stanju, kako kaže Muratbegović, da istovremeno proizvodi municiju po istočnoj (ruskoj) i po zapadnoj (NATO) varijanti, te da tu mogućnost nema mnogo fabrika u svijetu. No, on nije želio govoriti o tome da li se vojna oprema izvozi u Saudijsku Arabiju.

„Iz godine u godinu povećava se obim poslovanja i dobit, prije svega zbog kvaliteta municije koja izlazi iz pogona ove tvornice čime se osvajaju nova tržišta i zadobija povjerenje međunarodnih kupaca. Godina uspjeha je 2019. godina, profit je povećan za 13 posto, zaposlili smo novih 70 radnika, u opremu smo investirali nepunih sedam miliona eura. I ovo je najbolja godina od 1996. ili od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imamo nove kupce, a stari nam se vraćaju“, kaže Muratbegović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Muratbegović dodaje da fabrika izvozi municiju jednoj azijskoj državi, kao i da asortiman odgovara potrebama savremenih armija svijeta.

Sagovornika za ovu temu RSE nije uspeo da pronađe u: Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjsko - trgovinskoj komori BiH i Tvornici UNIS GINEX Goražde.

Šta se najviše izvozi?

Namjenska industrija u Bosni i Hercegovini jedna je od malobrojnih grana gdje je izvoz za petnaest puta veći od uvoza.

Bosna i Hercegovina je u 2019. godini izvozila oružje, municiju, njihove dijelove i pribor u 42 zemlje svijeta.

Vojno - politički analitičar Đuro Kozar naglašava značaj rasta namjenske industrije, posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je, kako kaže, uočljiva velika ekspanzija industrije naoružanja i vojne opreme.

„Najzaslužnija za to je Vlada Federacije, koja je vlasnik većine firmi koje se bave tom proizvodnjom, i ona, recimo u Igmanu, već četvrtu godinu ne uzima profit koji fabrika ostvaruje, već ga usmjerava u nova investiranja. Na isti način ta vlada podstiče razvoj u Gineksu, u Goraždu, i u Pretisu, u Vogošći kod Sarajeva. Bitno je što se u Igman puno ulaže, jer ova tvornica izvozi municiju u pedeset zemalja širom svijeta. Malo je fabrika u svijetu koje na istom mjestu, u istom trenutku mogu proizvoditi standardnu municiju koju koriste NATO snage, te nestandardnu municiju – misli se na lovačku municiju“, ističe Kozar.

Ne postoji nikakva mogućnost da se bilo što napravi u Bosni i Hercegovini od oružja i municije, da se izveze, a da to prije svega nije prošlo Ministarstvo za vanjsku trgovinu, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo odbrane, entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, odgovarajuće komisije pri vladama oba entiteta
Berko Zečević, vojno - politički analitičar


Vojno - politički analitičar, profesor Berko Zečević, kaže da je obaveza BiH da ispoštuje sve međunarodne i domaće propise i zakone, što je najvažnije za izvoz vojne opreme.

„Po međunarodnim propisima, a suština je da li se poštuju propisi, podrazumijeva se da zemlja izvoznik mora znati ko je krajnji, posljednji korisnik. A to može biti samo država, ne može biti privatna institucija ili organizacija. Prema tome, ne postoji nikakva mogućnost da se bilo što napravi u Bosni i Hercegovini od oružja i municije, da se izveze, a da to prije svega nije prošlo Ministarstvo za vanjsku trgovinu, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo odbrane, entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, odgovarajuće komisije pri vladama oba entiteta“, navodi Zečević.

Koliko BiH uvozi?

Znatno manje od izvoza, BiH je uvozila oružje, municiju i opremu.

U 2019. godini uvoz je iznosio preko sedam miliona eura što je minorno u odnosu na izvoz od skoro 109 miliona eura.

Na listi prvih deset država su Italija, Srbija, Njemačka, Slovenija,Turska, Češka Republika, Sjedinjene Američke Države, Hrvatska, Španija i Slovačka Republika.

Izvještaji međunarodnih agencija ukazuju da je kontrola oružja u BiH na zadovoljavajućem nivou, istaknuto je u maju 2019. godine, tokom jedne od radionica Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa posvećenih kontroli spoljnotrgovinskog prometa oružjem, vojnom opremom i sredstvima posebne namjene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG