Dostupni linkovi

BiH nije ispoštovala zahtjev Komiteta Vijeća Evrope


Zgrada institucija BiH
Dom naroda Parlamenta BiH odbio je da po hitnom postupku usvoji Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH čime nije ispunjen preostali uslov Komiteta Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma da BiH ne dospije na crnu finansijsku listu.

Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti propisuju se mjere i postupci u finansijskom i nefinansijskom sektoru s ciljem sprječavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovaj zakon delagati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su po hitnom postupku, međutim usvajanje prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona po skraćenom postupku nije dobilo potrebnu većinu glasova.

Naime, već ranije su delegati iz Republike Srpske, tačnije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, odbacili mogućnost usvajanja ovog zakona.

Delegat Staša Košarac kaže da ne žele podržati prenos dijela nadležnosti iz RS na BiH:

„Ja neću da ulazim. Dovoljno je da kažem da smo prepoznali da postoje određeni napori i činjenja da se dio nadležnosti sa RS prenese na BiH“,
naveo je Košarac.

Košarac nije želio konkretno govoriti o kojim se nadležnostima radi.

Delegat kluba Bošnjaka Halid Genjac iznio je razloge zbog kojih je ovaj klub glasao protiv rasprave o po skraćenom postupku o prijedlogu dopuna Krivičnog zakona:

„Ako nema većine za skraćenu proceduru, zakon automatski ide u redovnu proceduru. To znači da je zakon u proceduri, u životu. Mislim da je to daleko bolje da imamo zakon u životu“, konstatovao je Genjac.

Usvajanje ova dva zakona bio je uslov da Komitet Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma MONEYVAL ne stavi BiH na takozvanu crnu listu.

„Javno priopćenje je odaslato i sve zemlje koje su ga primile su već od prvog juna mogle da poduzmu sankcije koje žele i smatraju da trebaju da poduzmu. A na temelju tog javnog priopćenja one imaju pravo da poduzmu te sankcije, tako da svi oni koji su spinovali bh. javnost da to nije ništa, mislim da nisu u pravu“, poručio je Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik u pismu je ranije tražio od delegata da ne usvoje Krivični zakon, uz obrazloženje:

„Krivični zakon sa izmjenama koje su predložene direktno zadire u krivičnu praksu u RS, omalovažava i diskredituje naše zakonodvastvo i naše procedure i pojačava kapacitet na nivou BiH. Da li smo za to da BiH navodno bude na nekoj crnoj listi ili da mi izgubimo neku nadležnost – ja kažem neka bude Bosna na crnoj listi, ne damo nadležnosti. To je naša politika."
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG