Dostupni linkovi

BiH na putu ka EU: Izazovi i očekivanja


Zastoj Bosne i Hercegovine na putu ka EU i dalje je evidentan, a približavanje opštih izbora ne doprinosi pokretanju naprijed na tom putu, stav je učesnika regionalne konferencije "BiH na putu ka EU: izazovi i očekivanja". Na konferenciji, u organizaciji Vanjskopolitičke inicijative BiH, ponovo je zatražen jači angažman evropskih zvaničnika prema BiH.

Na putu evropskih integracija, bh. političari su posljednjih godina uradili malo ili nimalo. To se mora promjeniti ukoliko ova država ne želi više stagnirati.

Tanja Fajon
Tanja Fajon
"Svi treba da rade više za Bosnu i Hercegovinu, jer je zemlja izgubila puno na kredibilitetu, i kad je u pitanju evropski novac, ekonomske i socijalne reforme i solidarnost. I da političari svi rade zajedno za napredak Bosne i Hercegovine", poručuje Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu iz Slovenije.

Zadnja Rezulucija evropskog parlamenta od prije četiri mjeseca pokazuje da BiH stagnira na putu ka zajednici evropskih država. To će dodatno zakomplikovati predstojeći Opšti izbori u BiH.

"To što se ovdje bliže izbori, vjerojatno će tenzije rasti, stranke će nastojati inzistirati, tako da kažem, na podjelama, jer na taj način, nažalost, najlakše dobivaju rezultat, ali se onda postavlja pitanje: što poslije toga, što poslije izbora, što kad se narod ponovo do kraja razjedini, kako ići dalje i kako napredovati?", smatra zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan iz Hrvatske.

A da do predstojećih izbora nije moguće očekivati više rada na evropskom putu potvrđuje poslanik u Parlamentu BiH, Lazar Prodanović, koji navodi listu obaveza koje bh. političari nisu uradili:

"Propuštene su važne mogućnosti da se usvoji 'Sejdić-Finci', što bi bilo od izuzetnog interesa za sve u Bosni i Hercegovini, također, da se postigne dogovor o mehanizmu koordinacije o evropskim pitanjima. Možda bi se moglo razgovarati o postizanju ovog dogovora kao preduslova za participaciju za IPA projekte Evropske unije."

Njegov kolega iz skupštinske klupe Šefik Džaferović također očekuje jači angažman i domaćih i međunarodnih zvaničnika, ali tek nakon oktobraskih izbora.

Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
"Što se tiče aktuelnog trenutka u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina – mi se nalazimo trenutno u zastoju kada je u pitanju naš evropski put, pa i NATO put, iz poznatih razloga. Ono što ja mislim da treba da se u ovom trenutku uradi, a posebno nakon oktobarskih izbora, nakon što građani Bosne i Hercegovine odluče, jeste jedna snažnija inicijativa međunarodne zajednice spram Bosne i Hercegovine, kako bi se BiH pokrenula iz tačke u kojoj se trenutno nalazi", tvrdi Džaferović.

Nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora u Evropskoj uniji, pitali smo zastupnice u Evropskom parlamentu kakvu politiku BiH može očekivati od Evropske unije u trenutku kada je ojačala desnica, koja je nešto rigidnija kada je proces proširenja Unije u pitanju.

"Puno je nekih nacionalista, ksenofoba, krajnjih desničara ušlo je u Evropski parlament. Bit će, vjerojatno, teško raditi, ali ja se nadam da će proširenje ostati visoko na agendi jer je bitno za region", ocijenjuje Fajon.

"U Evropskom parlamentu se jesu stvari ponešto promijenile, po mom mišljenju na lošije, no još uvijek smatram da postoji kritična masa, dakle većina stranaka političkih opcija koje su, da tako kažem, razumne i žele proširenje, žele pomoći svim državama koje nisu u Evropskoj uniji da što prije ostvare kriterije za ulazak u EU, odnosno da kvalitetnije i bolje žive", riječi su Biljane Borzan.

No, ono što zastupnice iz zemalja regije tvrde jeste da neće prestati da lobiraju za BiH. Istim putem trebala bi krenuti i Srbija.

"Od Srbije se očekuje da puno učini za ostale zemlje regiona i da se generalno očekuje aktiviranje nekih značajnijih regionalnih projekata, pre svega u domenu infrastrukture, znači, jedno ne samo institucionalno vezivanje za Evropsku uniju nego i sve jasnije funkcionalno vezivanje – preko transporta, energetike, telekomunikacija i drugih projekata vezanih za upravljanje vodama, što je za nas posebno aktuelno i što se videlo upravo sada, sa ovim poplavama koje su bile regionalnih razmera", smatra Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Skup "BiH na putu ka EU: izazovi i očekivanja" organizovan je u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u BiH i ima za cilj da ukaže na značaj uloge parlamenta u kreiranju napretka procesa pridruživanja EU.
XS
SM
MD
LG