Dostupni linkovi

BiH na krilima fudbalskog uspjeha


Proslava u Sarajevu zbog utakmice, 15. oktobar 2013.
Na ulicama Sarajeva od utorka uveče, kada se reprezentacija BiH kvalifikovala na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, traje slavlje. Centralna svečanost dočeka reprezentativaca BiH, koji su avionom iz Litvanije odmah nakon utakmice doletjeli u Sarajevo, održana je u tri sata poslije ponoći u centru Sarajeva, gdje su fudbalere dočekale desetine hiljada građana uz pjesmu i ovacije.

Istovremeno, u Mostaru se u istočnom dijelu grada na ulicama, trgovima i kafićima slavio direktni plasman selekcije BiH, dok u tzv. zapadnom Mostaru reaguju suzdržano nakon što se ispostavilo da će reprezentacija Hrvatske morati prolaz do Brazila tražiti u dodatnim razigravanjima. Podvig bosanskohercegovačke reprezentacije u Banjoj Luci je prošao relativno nezapaženo, a ni dan nakon utakmice kod građana nema posebne euforije.

(VIDEO: Doček bh. fudbalera)

Dan nakon historijske pobjede reprezentacije BiH nad Litvanijom Saralije i dalje euforične. Utakmica je jedino o čemu se govori:


A u utorak navečer je u Sarajevu bilo zaista spektakularno. Pobjeda „zmajeva“ slavila se do ranih jutarnjih sati.

Bh. fudbaleri stanovnicima BiH vratili su osjećaj respekta prema sebi samom, osjećaj da te i drugi zasluženo poštuju.

Ponos, čist, jednostavan, temeljen na sreći i zadovoljstvu. Ne na preziru ili mržnji prema drugom. Ne na lažno naučenoj lekciji da si bolji od drugih.

Komentar Sabine Čabaravdić na istorijski uspjeh bh. reprezentacije možete pročitati OVDE.
Na sarajevskom aerodromu novinarima su se kratko obratili predsjednik Nogometnog saveza Elmedin Begić i selektor Safet Sušić, poručivši, uz ostalo, kako nije bilo lako proteklih godina:

„Kratko ću podsjetiti da smo prije dvije i po godine otprilike bili u ponoru - suspendovani, a danas evo - mi smo u Brazilu.“

„Četiri godine zajedno radimo, četiri godine pravimo ekipu, atmosferu - i vjerovatno zbog toga smo bili nagrađeni.“


Utakmica se pratila u većini bh. gradova u Federaciji. U zapadnom dijelu grada Mostara navijalo se i za selekciju Republike Hrvatske:


Utakmica se pratila i u RS. Reakcije su podijeljene:


Loše stanje u Nogometnom savezu, ekonomski krah države, ali i duboka podijeljenost društva uticale su godinama na reprezentativni nogomet.

Prvu pravu šansu za odlazak na neko veliko takmičenje BiH je ostvarila pod vodstvom Blaža Sliškovića. Iako je propustila šansu za kvalifikacije prvo u Portugalu 2004, dvije godine kasnije za baraž na SP u Njemačkoj, Slišković je uspio stvoriti prvu istinsku reprezentaciju BiH. Za RSE se prisjeća:

„Bio je veliki problem. Ja sam morao putovati po Njemačkoj, po Srbiji, po Hrvatskoj, moliti igrače da igraju za reprezentaciju, ubjeđivati da je to njihova reprezentacija – i malo pomalo počeli su igrati i Srbi i Hrvati i svi. Kasnije se na to nadogradio i Ćiro. Danas Sušić ima ipak reprezentaciju koja ne pati od toga ko je ko, nego igraju svi, jedan za sve, svi za jednoga - i to je ono najljepše što se dogodilo.“

Ništa ne uspijeva kao uspjeh

Sportska javnost u BiH složna je u jednom. Odlazak na mundijal je najveći historijski uspjeh BiH kome se ne raduju samo oni koji ne vole fudbal.

„Uzbudljivo smo pratili čitavo to vrijeme kvalifikacije i ovu posljednju utakmicu, i ja sam lično. Veoma mi je drago“, kaže Branislav Krunić, direktor FK Borac iz Banje Luke.

Proslavljeni fudbaleri Dušan Bajević i Faruk Hadžibegić:

„Ovo je najsretniji i najljepši dan otkako je postala ova država.“

„Treba to posmatrati kao normalnu stvar i polako se spremiti i očekivati nešto više na tom svjetskom prvenstvu, a ne samo zadovoljiti se što smo otišli.“Pobjedom nad Litvanijom bh. nogometaši postigli su mnogo više od plasmana na mundijal. Psiholog Ibrahim Prohić uvjeren je kako će se uspjeh pozitivno odraziti ne samo na podijeljeno bh. društvo nego na region u cjelini:

„Ne treba gajiti pretjerana očekivanja da fudbal i uspjeh fudbalske reprezentacije može promijenti odnose u društvu, ali može na njih ujtecati. Da samo podsjetim da je utakmicu pratio i Dino Rađa, proslavljeni košrakaš, da je jedan od Trifunovića navijao za BiH: ’Idemo zmajevi naprijed!’ Ja bih mogao navoditi još primjera koji bi ilustrirali moju tvrdnju. A uspjeh nogometne reprezentacije BiH sigurno će jedan dobar broj ljudi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i bez obzira na ideološku orijentaciju, privući sve. Uspjeh jednostavno privlači. Ima jedna poznata izreka: ’Ništa tako dobro ne uspijeva kao uspjeh.’ Ljudi vole da se identificiraju sa onima koji su uspješni.“
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG