Dostupni linkovi

Izmijenjen Ustav HNK: Srbi konstitutivni, Bošnjaci mogu jezik nazivati bosanski 


Mostar, najveći grad Hercegovačko-neretvanskog kantona, 24. juni 2021.
Mostar, najveći grad Hercegovačko-neretvanskog kantona, 24. juni 2021.

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), jednog od deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (BiH) 2. augusta podržala je izmjene Ustava HNK-a, tako da osim Bošnjaka i Hrvata u Ustavu tog kantona i Srbi budu konstitutivan narod.

Usvajeno je ukupno šest amandmana koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnosti u upotrebi jezika i pisma kao i sudjelovanje u procesu donošenja zakonskih odluka i uredbi.

Usvojenim amandmanima usklađuje se Ustav tog kantona s Ustavom Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda i upotrebe jezika i pisama, a u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Usvojeno je da se u verziji Ustava na hrvatskom jeziku, jezik bošnjačkog naroda naziva “bosanski”, a ne “bošnjački”, kao što je to do sada bio slučaj.

Navedeni Amandmani usvojeni su s 26 glasova za i sa jednim glasom protiv, dok tri zastupnika nisu bila nazočna na sjednici Skupštine.

Predsjednik Skupštine HNK-a Šerif Špago rekao je uoči sjednice da će usvajanjem amandmana definicija naziva jezika biti kao i Ustavu FBiH, a on na svakoj jezičnoj varijanti kaže da su službeni jezici u Federaciji hrvatski, bosanski i srpski jezik, te pisma ćirilica i latinica, prenosi FENA.

Inicijativu za ustavne izmjene, kojima bi se ustavom osigurala konstitutivnost Srba, prije dva mjeseca Vladi HNK uputio je Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Međutim, to su tada iz Kluba Bošnjaka nazvali politikantstvom i predstavom za javnost, jer se radilo samo o parcijalnim izmjenama, koje zanemaruju da Ustav HNK bosanski jezik naziva ‘bošnjačkim’.

Iz Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK su u više navrata isticali da je upravo HDZ BiH zadnjih pet godina opstruirao usklađivanje Ustava HNK sa Ustavom FBiH i u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost sva tri naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka, kao i u djelu koji se odnosi na službene jezike u Federaciji BiH.

Klubovi Bošnjaka i Srba u Skupštini HNK su 2016. godine također predložili usvajanje izmjena kantonalnog Ustava.

Potom su apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH podnijeli klubovi poslanika Srba i Bošnjaka, te premijer FBiH, Fadil Novalić.

Ustavni sud FBIH je sredinom 2018. godine donio rješenje, sa rokom provođenja do januara 2019. godine, kojim je naloženo Skupštini HNK izmjena i dopuna spornih članova kantonalnog Ustava.

Međutim, ti amandmani na Ustav nikada se nisu našli na dnevnom redu Skupštine HNK zbog protivljenja Kluba Hrvata.

Mostarska hronika: 12 godina u 2 minute
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, Srbi su bili konstitutivni narod u entitetu Republika Srpska, a Bošnjaci i Hrvati u Federaciji BiH.

Odlukama Ustavnog suda BiH iz 2002. godine, na apelaciju nekadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića iz 2000. godine, sva tri naroda postali su konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH, što do danas nije do kraja provedeno.

XS
SM
MD
LG