Dostupni linkovi

Dva državljanina BiH učestvuju u ratu, jedan za Ukrajinu drugi za Rusiju


Bosna i Hercegovina, Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, Mostar, September 29, 2021. Izvor: FENA
Bosna i Hercegovina, Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, Mostar, September 29, 2021. Izvor: FENA

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine objavilo je da ima podatke o odlasku samo dva državljanina BiH na ukrajinsko ratište, gdje se jedan bori na strani Ukrajine, a drugi na strani Rusije.

Ministarstvo sigurnosti demantovalo je raniju objavu Ministarstva odbrane Ruske Federacije koje tvrdi da je od 24. februara na ukrajinsko ratište stiglo "167 dobrovoljaca iz BiH".

Iz Ministarstva sigurnosti ocijenili su da su potpuno neistiniti podaci o odlasku i broju poginulih državljana BiH.

"Ministarstvo sigurnosti BiH i sigurnosne agencije imaju saznanja o odlascima dva državljanina BiH na ratište u Ukrajinu pa su potpuno neistiniti podaci o odlascima i poginulim državljanima BiH", objavilo je Ministarstvo sigurnosti BiH na Twitteru 19. juna.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je prethodno da se 6.956 boraca iz 64 zemlje svijeta pridružilo ukrajinskim trupama te da je u Ukrajini "ubijen 51 državljanin BiH, dok ih je 70 i dalje u toj zemlji".

To ministarstvo je tokom aprila obavijestilo vojnog atašea BiH u Moskvi o navodnom prisustvu bh. državljana u Ukrajini, navodeći da se na strani ukrajinske vojske od početka rata "borilo 167 državljana BiH".

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić tada nije želio detaljnije komentirati ove navode, smatrajući ih potpuno netačnim zbog činjenice da Rusija nije navela niti jedan dokaz za svoje tvrdnje.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG