Dostupni linkovi

Košarac najavio uvoz mineralnog đubriva iz Turske u BiH


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (arhiva)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (arhiva)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je u ponedjeljak, 28. marta, da je osiguran okvir kako bi se u BiH iz Turske moglo uvesti mineralno đubrivo bez ikakvih carinskih obaveza.

Košarac je kazao da će daljnje aktivnosti na operativnom nivou biti realizirane u saradnji resornih entitetskih ministarstva i sedam proizvođača mineralnog đubriva koji su naznačeni u zvaničnoj informaciji od Turske, prenosi Fena.

Košarac je u ponedjeljak u Sarajevu razgovarao s ambasadorom Republike Turske u BiH Sadikom Baburom Girginom i ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dva entiteta (Federacija BiH i Republika Srpska), Šemsudinom Dedićem i Borisom Pašalićem.

Povod sastanka bila je isporuka 30.000 tona mineralnog đubriva, koje je Turska odobrila BiH, a koje su potrebne poljoprivrednicima u BiH.

Košarac je podsjetio da BiH ima ugovor o slobodnoj trgovini s Republikom Turskom.

"Informisani smo da sedam proizvođača u Republici Turskoj očekuje da dostavimo, odnosno prije svega izaberemo te proizvođače i krenemo u tu vrstu vanjskotrgovinskog prometa", naveo je Košarac.

Ambasador Girgin je rekao da su na sastanku razgovarali o izvozu iz Turske, odnosno uvozu u BiH mineralnog đubriva i načina na koji će se to riješiti.

"Potreba poljoprivrednika u BiH za mineralnim đubrivom je realna i sretni smo što smo mogli omogućiti izvoz tih đubriva koji se proizvode u Turskoj", naveo je.

Poljoprivrednici iz BiH upozorili su da je proljetna sjetva ove godine neizvjesna zbog rekordne cijene mineralnog gnojiva usljed ruske invazije na Ukrajinu.

Veliki rast cijena mineralnog đubriva počeo je prošle godine, kao posljedica poskupljenja sirovina potrebnih za proizvodnju, prvenstveno plina. Situacija je dodatno pogoršana invazijom Rusije na Ukrajinu, s obzirom na to da su ove zemlje važni izvoznici gnojiva.

Bosna i Hercegovina je početkom marta zatražila od Turske da razmotri mogućnost dostavljanja neophodnih količina mineralnih đubriva na tržište BiH.

XS
SM
MD
LG