Dostupni linkovi

Život pored minskog polja


Ilustracija
Ilustracija

Prošlo je 19 godina otkako su povratnici prijavili minska polja u blizini mjesta Trnova Ravan kod Čajniča, a pet godina otkako su ih nadležni locirali i obilježili.

Međutim, još uvijek se ništa ne poduzima kako bi mine bile uklonjene, a stanovnici žive u strahu u selu u kojem ni privatne šume, ni izvore vode u njima ne mogu koristiti.

Stotinjak metara od kuće Elvedina Ćate, na tri lokacije, nalaze se minska polja postavljena tokom rata prije 26 godina.

"Ovdje nisu bila ratna dejstva, nego su vjerovatno stavili mine zbog ove kote gore što su držali, srpska vojska na Kozari, zbog toga da se ne bi ubacivale te snage kroz potoke. Stari se moj rahmetli vratio 1999. godine, 19. novembra, ovdje. I tako je radio. Onda je u Čajniče otišao i gore mu je gospodin načelnik Duško Kornjača, kome se zahvaljujem, rekao da ima mina oko kuće i ispod kuće. Tako je opomenuo oca. I otac je otišao i 20. januara 2001. godine gore u Čajniče i prijavio. Međutim, to se nikad ništa nije odradilo“, priča Ćato.

Nakon očeve smrti 2014. godine, Elvedin je o minskim poljima obavijestio kancelariju Minsko akcionog centra na Palama, koja je u junu iste godine evidentirala minska polja na tri lokacije. Jedna od najopasnijih mina - protivpješadijska odskočna mina - PROM vidi se i bez detektora u stablu jednog drveta nadomak sela.

"Peta godina kako niko ništa ne preduzima. Vrlo opasno. Djecu ne smijem nigdje pustiti. Dođem ovdje sa dječicom, moraš ih non–stop držati pod prismotrom. Radiš neki posao, ne smiješ oka odvojiti od djeteta, jer može otići ... ne daj Bože. Onda badava sve ostale rabote“, dodaje Elvedin Ćato.

"Nikad ja otišla tamo nisam. Niti smijem“, dodaje njegova majka Taiba.

"Otac je doveo vodu i on je išao tamo, prošao kroz minsko polje. Kaže, ja našao silk. Pa to ti je, rekoh, potezna mina, gdje si tamo išao!? Ja sam, kaže, prošao. Nemoj više nikad! I nije više nikad išao. Da li je to strah, da li je to nemar, ne vjerujem da je nešta drugo. Možda ima tamo nekih prečih mjesta, a bogami je svakome njegovo mjesto najpreče i njegov problem najteži, pa tako i meni moj“, poručuje Ćato.

VIDEO: "Život pored mina" možete preuzeti preko opcije Embed

XS
SM
MD
LG