Dostupni linkovi

BiH i dalje 'zagađena' velikim brojem mina


Deminiranje u BiH (arhiva)
Deminiranje u BiH (arhiva)

I 26 godina od završetka rata, mine u Bosni i Hercegovini (BiH) i dalje predstavljaju opasnost za stanovništvo i uzrok blokiranja korištenja brojnih resursa.

Saopšteno je to iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Trenutna veličina površine u BiH, za koju se sumnja da ima mina, iznosi 922.37 kiolometara kvadratnih ili 1,8 posto.

Prostor Federacije BiH posebno je ugrožen. Oko dvije trećine sumnjive površine nalazi se na prostoru tog bh. entiteta.

Podaci Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) pokazuju da se od ukupne minsko sumnjive površine, do 31. decembra 2021. godine, na Federaciju BiH odnosilo 727.28 kilometara kvadratnih (78 posto).

Prema prvoj procjeni BH MAC-a, minsko sumnjiva površina u BiH iznosila je oko 4.000 kilometara kvadratnih ili 8,2 posto od ukupne površine BiH.

"Minski sumnjiva površina u BiH značajno je smanjena, ali je i poražavajuća činjenica da 26 godina poslije završetka rata u BiH (1992.-1995.), mine i druga eksplozivna sredstva još uvijek predstavljaju prijetnju za bh. stanovništvo", kaže se u saopćenju.

Iz FUCZ naglašavaju da je od posljedica minskih nesreća u BiH nakon rata stradala 1.771 osoba, od čega 621 sa smrtnim ishodom.

Od ovog broja 115 je nastradalih deminera, među kojima 53 poginulih.

Smanjenje "zagađenosti" prostora minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata uvršten je među tri osnovna strateška cilja FUCZ.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) objavila je 8. decembra 2005. godine da će se svake godine 4. aprila obilježavati Međunarodni dan borbe protiv mina.

Prvi put je obilježen 4. aprila 2006. godine kao podsjetnik globalnoj zajednici da mine, municija i neeksplodirana ubojna sredstva i dalje povređuju i ubijaju hiljade ljudi širom svijeta, uključujući i djecu.

Međunarodni dan borbe protiv mina ima za cilj da podigne nivo svjesnosti o minama, ali i da obilježi napredak koji je do sada postignut u nastojanjima da ih se potpuno iskorijeni.

U dosadašnjem radu, od 1998. godine do danas, deminerski timovi FUCZ su očistili od mina više od 20 kilometara kvadratnih minsko sumnjive površine i predali je na korištenje lokalnim zajednicama.

"FUCZ će i u 2022. godini nastaviti realizaciju aktivnosti u izvođenju protivminskih akcija koje za cilj imaju redukciju rizika i rješavanje problema uticaja mina i drugih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, primarno na području FBiH", saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

XS
SM
MD
LG