Dostupni linkovi

Banjaluka: Međunarodna razmjena studenata – više od sticanja znanja


Prijem studenata iz inostranstva, Gradska uprava Grada Banjaluka, avgust 2016.
Prijem studenata iz inostranstva, Gradska uprava Grada Banjaluka, avgust 2016.

U Gradskoj upravi Grada Banjaluka, prije nekoliko dana je priređen prijem za studente iz inostranstva, koji borave u tom gradu radi stručne prakse. U protekla dva mjeseca u nekoliko domaćih preduzeća na stručnoj praksi bilo je 17 studenata koji su došli iz Evrope, Afrike i Južne Amerike.

Banjaluka je prije posljednjih balkanskih ratova bila jedan od gradova u koji su voljeli dolaziti i studirati mladi ljudi iz mnogih zemalja. Bili su cijenjeni medicinski studiji, mada je znalo biti studenata i na ekonomiji, pravu ili poljoprivredi.

Nova iskustva i nova poznanstva

Rat je, nažalost, učinio svoje. Posljednjih par godina, situacija se malo popravlja, pa se u Banjaluci mogu ponovo vidjeti studenti sa različitih kontinenata na stručnom usavršavanju.

Tijago Brasko, student iz Brazila, stručnu je praksu odradio u Šumama Srpske.

“Došao sam iz Kampine u blizini Sao Paola. Student sam poljoprivrede i ovdje sam imao priliku da vidim kako funkcionišu vaše firme i da upoznam načine rada i razmišljanja, a posjetili smo i brojna mjesta u vašoj zemlji. Mogu reći da se osjećam kao kod kuće, jer su svi ljubazni i mnogo pomažu”, priča Tijago.

Kada pitate studente koji su došli kako im se sviđa u Banjaluci, obično kažu da je mnogo ljepše i drugačije od onog što su očekivali da će zateći u Bosni i Hercegovini.

Pozitivno je iznenađen i Hasan Mzgeni iz Tunisa: “Ovdje je sve tako blizu, i priroda, i planine i rijeke, koje su prelijepe. Bio sam i na raftingu. Ovdje je puno bolje nego što sam mislio.”

Osim Tiaga i Hasana, u Banjaluci borave još studenti iz Španije, Poljske, Češke, Izraela, Tajlanda, Makedonije, Grčke, Slovačke i Švajcarske.

Ova međunarodna razmjena studenata odvija se u organizaciji Udruženja za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse – IAESTE BiH.

Predstavnica te organizacije, Snježana Čolić, ističe kako su studentima organizovana i posebna vikend putovanja, tokom kojih su mogli da upoznaju cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ona navodi i da je svake godine sve veći broj studenata zainteresovanih za razmjenu.

“Na kraju svake godine, počev od septembra, počinje prikupljanje zainteresovanih za obavljanje praksi tako što mi pozivamo firme i tražimo da nam ustupe mjesta prakse u njihovim firmama. Ta se razmjena obavlja na principu 1:1. Koliko mi praksi prikupimo, toliko naših studenata može da ode na praksu vani sljedeće godine. Tako da se u januaru iduće godine dešava ta razmjena i onda od juna, jula, počinju prakse”, kaže Čolićeva.

Studenti, mali ambasadori

Šef gradskog Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu Milenko Malinović, naglasio je da Banjaluka pridaje veliki značaj međunarodnoj razmjeni studenata.

„Ovo su naši mali ambasadori. Banjaluku je u posljednjih nekoliko godina posjetilo više od 400 stranih studenata radi prakse iz 21 zemlje, a 470 naših studenata je bilo na razmjeni u inostranstvu. Jako je bitno, ovo su mladi ljudi, oni se druže, upoznali su Banjaluku iz mnogih uglova - sporta, kulture - i jako im se svidjela. Za njih je ovo novina, a nama je jako drago da oni prenesu to kada se vrate u svoje sredine. Mnogi će vjerovatno poželjeti da dođu u Banjaluku”, ističe Malinović.

No, osim međunarodne razmjene, na univerzitetima u Bosni i Hercegovini dosta je stranih studenata koji prolaze kompletne studije. Samo u 2015. godini Služba za poslove sa strancima BiH izdala je nešto više od 1.900 dozvola za privremeni boravak radi obrazovanja državljanima 69 zemalja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG