Dostupni linkovi

Lokalni izbori u BiH: Povjerenje građana nacionalnim strankama

Najviše načelničkih mjesta dobili kandidati SDA-SBB, HDZ-a i SNSD-a. Na lokalne izbore u BiH izašlo je 53,88 posto birača. Kandidat SDA za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan napao predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.

  • Sedmi poslijeratni lokalni izbori u BiH, a četvrti u organizaciji Centralne izborne komisije;
  • Na izborima je biran 131 načelnik i 10 gradonačelnika opština, te 3.136 općinskih vijećnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina;
  • 3.263.906 birača moglo je da glasa na 5.469 biračkih mjesta;
  • Učestvovale su 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruženja građana;

VIDEO: Tuzlaci izašli na birališta

Na području Tuzle otvoreno je 159 redovnih biračkih mjesta i dva za glasanje u odsustvu. Prema zvaničnim podacima Gradske izborne komisije pravo glasa ima 113.477 registriranih građana Tuzle.​

Tuzlaci izašli na birališta: Treba iskoristiti građansko pravo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Mektić: Deportacija grupe iz Srbije koja je izazvala incidente

Grupa mladića iz Beograda danas će biti prebačena u kancelariju Imigracionog centra u Banjaluci, a otadle deportovana u Srbiju, potvrdio je za RSE ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Prema njegovim riječima, ove osobe su se fizički sukobile u subotu navečer sa građanima u Prnjavoru, a trenutno se nalaze u prnjavorskom hotelu "Siti", pod kontrolom policije RS.

"Prema prvim saznajima radi se o licima koje imaju kriminalni dosije poznati su policiji", kazao je Mektić, dodajući da su se u Prnjavoru sukobili mještani i grupa mladića iz Beograda, za koje se sumnja da su stigli u Republiku Srpsku da bi izazvali nerede na lokalnim izborima.

Zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno obilazi biračka mjesta

Maureen Cormack: Manje retorike, a više rada

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack posjetila je glasačka mjesta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevo i ovaj dan nazvala je najvažnijim u demokratskim sistemima.

Novinarima u Sarajevu je Cormack izjavila da joj je drago što je odziv glasača dobar te apelovala svim glasačima u zemlji da izađu na birališta. Cormack se nada, dodala je, da će nakon izbora biti manje retorike a više rada i vraćanja svim važnim pitanjima za zemlju.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG