Dostupni linkovi

Lokalni izbori u BiH: Povjerenje građana nacionalnim strankama

Najviše načelničkih mjesta dobili kandidati SDA-SBB, HDZ-a i SNSD-a. Na lokalne izbore u BiH izašlo je 53,88 posto birača. Kandidat SDA za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan napao predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.

  • Sedmi poslijeratni lokalni izbori u BiH, a četvrti u organizaciji Centralne izborne komisije;
  • Na izborima je biran 131 načelnik i 10 gradonačelnika opština, te 3.136 općinskih vijećnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina;
  • 3.263.906 birača moglo je da glasa na 5.469 biračkih mjesta;
  • Učestvovale su 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruženja građana;

Izetbegović: Načelnici u 34 opštine

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je upravo izjavio da je Koalicija SDA - SBB "osvojila" načelnička mjesta u 34 općine.

U odnosu na sadašnje stanje, ova koalicija je dobila izbore u općinama Centar Sarajevo, Trnovo, Breza, Srebrenik Sapna, Kladanj, Doboj - Jug, a nije uspjela zadrži načelničke pozicije u Bihaću, Zenici, Visokom, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju, Kalesiji.

"Ali tamo gdje je SDA izgubila pobijedili su uglavnom bivši članovi SDA ili SBB", rekao je Izetbegović.

Kandidat Građanskog saveza, nove političke stranke u BiH, Šuhret Fazlić, prema svemu sudeći, novi je gradonačelnik Bihaća.

Ako se to i zvanično potvrdi, SDA bi u Unsko-sanskom kantonu imala načelnika samo u Sanskom Mostu.

Koalicija 'Pod lupom': Tok događaja u Stocu

Dario Jovanović iz Koalicije pod lupom objavio je hronologiju događanja u Stocu prema informacijama koje su dostavili posmatrači iz Koalicije, a koji su bili na mjestu događaja.

"Na jednom od biračkih mjesta zabilježeno je kašnjenje duže od tri sata, na drugom prekid u glasanju od dva sata. Do 12 sati primili smo već 6 upozorenja o kritičnim situacijama odnosno povreda izbornog procesa sa 6 birališta u Stocu, to je već bilo alarmantno", naveo je Jovanović.

Potom se, kazao je, "dešava zamjena članova biračkih odbora, što je izazvalo reakciju jednog političkog subjekta koji se žalio opštinskoj izbornoj komisiji, nakon toga se dešava fizički sukob o kojem smo već svi obaviješteni".

"Nakon toga desila se koordinirana akcija u 7 od 10 biračkih mjesta gdje su upale nepoznate osobe, otuđile glasačke kutije, bacajući glasačke listiće kroz prozor. Na preostalim biračkim mjestima ljudi u panici kupe birački materijal kad su saznali šta se desilo i odlaze sa biračkih mjesta kupeći dokumente među kojima i dokumente naših posmatrača. Policija je uzela izjave od naših posmatrača i oni su sklonjeni na sigurno", rekao je Jovanović.

Stolac nije jedina opština gdje je zabilježeno nasilje.

U opštinama Pelagićevo i Prozor Rama prijavljeni su nasrtaji na članove biračkih odbora, te nasilje između birača odnosno građana u opštinama Ilijaš i Visoko.

Zabilježeni su neviđeni pritisci i zastrašivanja na birače.

Podjela načelničkih mjesta prema stranačkim podacima

Prema rezultatima koji su saopšteni iz stranačkih štabova, Koalicija SDA i SBB je osvojila 38 načelničkih mjesta, a 2012. imali su 40.

HDZ BiH je posebno izrazio zadovoljstvo jer je osvojio 18 načelničkih mjesta, dok je do sada imao 14.

SNSD je objavio veliku pobjedu nad Savezom za promjene – osvojio je 32 načelnička mjesta a 2012. imao je 20.

I SDP BiH je zadovoljan jer je osvojio osam u odnosu na dosadašnjih šest načelničkih pozicija.

Banjaluka: Čavić priznao poraz od Radojičića

Kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić priznao je izborni poraz od kandidata koalicije oko SNSD-a Igora Radojičića.

"Prednost je takva da je Igor Radojičić nesumnjivo novi gradonačelnik Banjaluke", rekao je Čavić i čestitao Radojičiću.

Na osnovu 69.957 prebrojanih glasova, kandidat koalicije SNSD-SP-DNS za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić dobio 41.126 ili 58,79 odsto, a kandidat Saveza za promjene Dragan Čavić 28.831 ili 41,21 odsto, podaci su Gradskog izbornog štaba SNSD Banjaluka.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG