Dostupni linkovi

Opozicija se oporavlja od Lagumdžije


Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i prvi čovjek Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, fotoarhiv
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i prvi čovjek Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, fotoarhiv

Sa sastanka, koji je u medijima označen kao ujedinjenje ljevice, predstavnici Demokratske fronte (DF), koji su predlagači, te Građanski savez uputili su poziv, prije svih Saocijaldemokratskoj partiji BiH (SDP) za zajednički nastup na predstojećim izborima.

SDP se ranije oglasio kako ne želi prisustvovati sastanku na kojem se razmatra prijedlog o ukidanju te stranke. Naša stranka (NS), pak, smatra da se prijedlog DF-a prvenstveno odnosio na stranke nastale raskolom SDP-a.

Iznenađenje i žal izrazio je potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić, koji je poručio da je sastanak upriličen radi dogovora o zajedničkom nastupu na izborima, te da argumentacija SDP-a da će biti razgovara o gašenju te stranke "ne stoji".

"Nije bilo govora u prijedlogu Demokratske fronte o gašenju SDP-a, nego je bilo govora o objedinjavanju ova četiri politička subjekat u jedan složeni politički subjekt gdje svaki od ova četiri politička subjekta nastavlja svoj kontinuitet djelovanja. Žao nam je što je iskazan nedostatak volje ili neznanja, a jedno i drugo je katastrofalno za nerazumijevanje tog prijedloga i po nama je taj sada prijedlog, nažalost, stavovima i zaključcima SDP-a i NS-a ubijen, dakle on je 'mrtav' ", rekao je Đonlagić novinarima.

Demokratska fronta je prošle sedmice dostavila Socijaldemokratskoj partiji BiH, Našoj stranci i Građanskom savezu "Prijedlog principa za održavanje Kongresa ujedinjenja'', koji se, prema njihovom planu, trebao desiti 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom. U tom planu navedeno je sedam tačaka, među kojima je i formiranje nove političke stranke iz postojeće četiri.

SDP je to odbio poručivši da neće potpisati akt koji bi značio kraj stranke čija je tradicija duža od 108 godina.

No, Emir Suljagić iz Građanskog saveza ponovio je u srijedu da se trebaju naći načini za zajedničko djelovanje, barem ove tri stranke – SDP-a, Građanskog saveza i DF-a.

"Očigledno je da, barem između ove tri stranke, postoji konsenzus da je zajednički nastup na izborima imperativ, da li u formi predizborne koalicije ili nekog drugog modaliteta koji ćemo utvrditi i ustanoviti u toku procesa razgovaranja i pregovaranja. Mislim da imamo od danas do jula da razgovaramo o zajedničkim listama i o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo koji ima realne izglede da uđe u Predsjedništvo i pobijedi takmace koje će isturiti nacionalne odnosno etničke stranke. Uvjeren sam da u SDP-u ima i mudrosti, pameti i strpljenja da pristupe ovom procesu", tvrdi Suljagić.

Suljagić: Razgovarati o zajedničkim listama i kandidatu za Predsjedništvo BiH
Suljagić: Razgovarati o zajedničkim listama i kandidatu za Predsjedništvo BiH

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je prije dva dana na pres-konferenciji predložio Građanskom savezu i DF-u drugačiji prijedlog.

"Na ovaj način pozivamo DF i Građansku stranku, kao političke partije socijaldemokratske orijentacije, da se, ukoliko žele, odmah integriraju u rad Socijaldemokratske partije na način da postanu dio SDP-a uz pravično učešće kadrova ovih stranaka na svim nivoima organizovanja Socijaldemokratske partije BiH, od Glavnog odbora Predsjedništva do svih drugih organa SDP BiH...", rekao je Nikšić.

Na istoj konferenciji za novinare Nikšić je pozvao Željka Komšića da povuče jednostranu kandidaturu za Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda, kako bi se unutar bloka mogla otvoriti rasprava o zajedničkim kandidatima. Ali u DF-u kažu da su oni spremni se dogovoriti o svemu osim o njihova tri politička cilja.

"Demokratska fronta neće učestvovati u aktivnostima koje će omogućiti ulazak ili pomoć SDA-ovog kandidata u Predsjedništvo BiH. Neće učestvovati u aktivnostima koje će pomoći ili omogućiti ulazak Dragana Čovića u Predsjedništvo BiH i neće učestvovati u aktivnostima koje će pomoći ili omogućiti ulazak Milorada Dodika u Predsjedništvo BiH", bio je jasan Đonlagić.

Naša stranka nije nastala raskolom SDP-a, nije ni socijaldemokratske orijentacije, već socio-liberalne. To su razlozi, a ima i drugih zbog kojih je Predsjedništvo ove stranke odlučilo da ne prisustvuje sastanku.

"Nama bi jako odgovaralo da postoji jedan ozbiljan, jedinstven politički subjekt ljevice, s kojim bismo onda rado, kao mlađi partner formirali građanski blok. Međutim, kako i da li će se oni ujediniti ne zavisi od nas. Još i prije nego što je došlo do ovog sastanka, posmatračima je bilo jasno da između njih samih to ne štima", rekao je Tarik Haverić iz Naše stranke za Radio Slobodna Evropa.

Ujedinjenje ljevice makar do izbora neće biti. Prijedlog o ujedinjenju ljevice stigao je dva mjeseca prije raspisivanja izbora, a dogovori su se uglavnom vodili putem medijskih prepiski.

Analitičar Adnan Huskić smatra da je posljednji prijedlog DF-a o ujedinjenju ljevice neozbiljan, formalan i ne vraća povjerenje građana u politiku. Ove stranke nisu prošle katarzu i otklonile breme, zbog čega su se zapravo i rasule iz SDP-a.

"Mislim da je maksimum koje ove stranke u ovom momentu mogu da postignu jest da se objedine eventualno da imaju zajedničke kandidate za člana Predsjedništva i da se objedine principi rada u budućnosti. Neka onda svaka od ovih stranaka, iskreno se nadam, dobar rezultat na izborima, pa da vidimo gdje se može tačno formirati vlast i pokazati građanima u periodu 2018. do 2022. godine kako može da izgleda politika u kojoj nema ovih stranaka koje mi smatramo retrogradnim, strankama koje su nas dovele u ovu situaciju, da pokažu kako može da izgleda jedna zdrava, normalna politika. Mislim da je to pravi put", smatra Huskić.

Huskić: Prijedlog DF-a o ujedinjenju ljevice neozbiljan
Huskić: Prijedlog DF-a o ujedinjenju ljevice neozbiljan

Građanska opozicija u Bosni i Hercegovini još nije u stanju da se oporavi od katastrofalnih posljedica vladanja Zlatka Lagumdžije, koji je u funkciji vladara SDP-a potpuno iznevjerio očekivanja građana i uništio nadu u građanske stranke, mišljenje je Senada Pećanina, advokata i novinara iz Sarajeva.

"Pored činjenice da su njegovi tadašnji stranački poltrončići - Željko Komšić, (aktuelni predsjednik i potpredsjednik SDP-a) Nermin Nikšić i Denis Bećirević - danas lideri ovakve građanske opozicije, najpogubnija posljedica Lagumdžijine vladavine jeste široko rasprostranjeno uvjerenje ogromnog dijela javnosti po kojem su "sve stranke iste", a "svi političari su lopovi", mišljenje je Pećanina.

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

Jasno je da je DF-ov prijedlog o ujedinjenju ljevice trenutno nemoguće provesti i da je neprihvatljiv za ostale stranke, ali prema mišljenju političkog analitičara Envera Kazaza tu ideju ne treba zanemariti.

"Na toj inicijativi mogao bi se razviti predizborni savez, koji bi podrazumijevao ne samo zajedničke liste i ne samo zajednički izborni nastup, nego i zajedničku programsku platformu. To bi bio najbolji rezultat jedne ovakve inicijative da se ona unaprijed ne demonizira", poručio je Kazaz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG