Dostupni linkovi

U BiH počela vakcinacija izbjeglica u centrima Borići i Miral


Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je izdvojio je 500 doza Astra Zeneca vakcina, Bihać, avgust 2021.
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je izdvojio je 500 doza Astra Zeneca vakcina, Bihać, avgust 2021.

U Bosni i Hercegovini (BiH), na području Unsko-sanskog kantona (USK), jednog od deset u entitetu Federacija BiH, u četvrtak 19. augusta počela je vakcinacija protiv korona virusa izbjeglica, migranata i tražilaca azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima Borići i Miral, saopšteno je iz Danskog vijeća za izbjeglice (DRC).

Navodi se također da se u prihvatnom centru Lipa privodi kraju anketiranje korisnika nakon čega će oni koji iskažu interesovanje biti vakcinisani.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je izdvojio je 500 doza Astra Zeneca vakcina, dok je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), kroz projekat koji implementira DCR, omogućio usluge apliciranje vakcina i ljekare koji će pratiti stanje lica u pokretu, minimalno, tri dana nakon vakcinacije.

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo najavljeno je da se mogu očekivati dodatne količine vakcina za imunizaciju ove populacije i u drugim kantonima u Federaciji BiH.

Prema zvaničnim podacima, navode iz Danskog vijeća za izbjeglice, trenutno je u privremenim prihvatnim centrima širom BiH smješteno oko 3.000 lica u pokretu.

“Migrantska populacija je dio naše zajednice, posljednjih nekoliko godina, stoga je važno da smo krenuli s imunizacijom u koju je ova populacija uključena”, smatra Muris Halkić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-Sanskog kantona.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK, Zarina Mulabdić navela je da se od početka pandemije prati epidemiološka situacija kod lokalnog stanovništva i migrantske populacije te da su ‘mjere koje smo poduzimali, od liječenja do prevencije, jednake za sve’.

“Imunizacija je najjeftiniji i najefikasniji vid prevencije, a vakcinisanje migrantske populacije pozitivno će utjecati kako na zdravlje iste tako i na zdravlje lokalnog stanovništva” naglasila je Mulabdić.

Direktor službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić kaže kako ta Služba smatra da migranti u BiH trebaju, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i zdravstvenih autoriteta u državi, što prije biti uključeni u planove za vakcinaciju.

“Nikoga ne smijemo izostaviti iz procesa imunizacije, naročito lica koja borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima što doprinosi očuvanju ukupnog javnog zdravlja u BiH” rekao je Ujić.

U saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i bh. zdravstvenim autoritetima, IOM i DRC su od početka pandemije uveli stroge preventivne mjere u privremenim prihvatnim centrima te se spriječilo širenje korona virusa među licima u pokretu.

"Raduje nas da smo uspjeli u tome, jer pravo na zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava. Informisali smo lica u pokretu o značaju imunizacije kroz edukativne radionice, a ojačali smo i kapaciteta zdravstvenih ustanova da adekvatno odgovore na potrebe lica u pokretu i lokalnog stanovništva tokom pandemije" izjavila je Verica Rečević, DRC šefica programa.

Od početka pandemije medicinski timovi DRC-a u saradnji sa zdravstvenim radnicima iz lokalnih domova zdravlja uradili su 80.437 medicinska pregleda na COVID-19, a testirali su 1.701 lice, navodi se u saopštenju DRC-a uz podatak da je samo 275 osoba bilo je pozitivno korona virus od početka pandemije.

XS
SM
MD
LG