Dostupni linkovi

Komšić: Pomoć SAD-a odgovor na državnu politiku i suprotstavljanje ruskom utjecaju


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Sarajevo, 6. septembar 2022.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Sarajevo, 6. septembar 2022.

Plan američkog predsjednika Joea Bidena da Sjedinjene Američke Države (SAD) finansijski pomognu Bosni i Hercegovini i drugim evropskim zemljama u odbrani od ruske agresije potvrđuje ispravnost naše državne i vanjske politike, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić

"Iako američka politika prema BiH može blago mijenjati kurs, predanost Sjedinjenih Država vojnom jačanju i sigurnosti naše zemlje je neupitna. Zato su bile i ostat će naš najvažniji partner", naveo je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta u petak, 9. septembra.

Dodao je da ta predanost nije samo izraz američke volje nego je i odgovor na bh. "odlučnost u borbi protiv ruskog malignog utjecaja u BiH i regionu".

"Ovakvi paketi vojne pomoći bili bi nemogući da se nismo otvoreno i jasno suprotstavili ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i da nismo, uprkos opstrukcijama i omalovažavanju, pa čak i u Sarajevu, izgurali Akcioni plan za članstvo u NATO", rekao je Komšić.

Naglasio je da zbiljna vojna sila poput Amerike podržava Oružane snage Bosne i Hercegovine, zato što su jedinice na vježbi sa NATO-om na Manjači dokazale da su "sposobne, spremne i odlučne biti punopravan partner zapadnim saveznicima".

"Ova odluka Bidenove administracije najbolji je demant tvrdnji domaćih političara koji govore da je naš čvrst stav o nametanju Izbornog zakona 'svađa sa strancima'. Iskreni partneri nas poštuju onoliko koliko zaslužujemo i onako kako se sami postavimo", zaključio je Komšić.

Američki državni sekretar Antoni Blinken najavio je tokom boravka u Kijev 8. septembra dvije milijarde dolara novog stranog vojnog financiranja za Ukrajinu i 18 drugih zemalja za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije, saopćio je zvaničnik State Departmenta.

Zvaničnik State Departmenta rekao je da će Ukrajini biti dodijeljena približno milijarda dolara.

Ostatak bi bio podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Latvije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Novac je namijenjen odbrani suvereniteta, modernizaciji sigurnosnih snaga, unapređenju partnerstva sa transatlantskom vojnom alijansom NATO-om i jačanju kapaciteta "za suprotstavljanje ruskom utjecaju i agresiji", rekao je zvaničnik putem mejla.

XS
SM
MD
LG