Dostupni linkovi

Kod Doboja uklonjena bomba iz Drugog svjetskog rata


Uklanjanje bombe kod Doboja

Pripadnici Civilne zaštite RS i Oružanih snaga BiH uklonili su u nedelju avionsku bombu iz Drugog svjetskog rata koja je krajem septembra ove godine otkrivena u rijeci Bosni na području Doboja.

Radi se projektilu američke proizvodnje, teškom 226 kilograma i sa eksplozivnim punjenjem od 122 kilograma.

„Bomba na sebi ima jedan upaljač. Sa pripadnicima SIPA-e obavljeno je rentgensko snimanje upaljača. Bomba se može bezbjedno transportovati na lokaciju uništavanja“, kazao je pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite (RU CZ) Dragan Kos.

Aviobomba je potom uništena nedaleko od Doboja, na lokaciji Okolišta, koja se nalazi na padinama planine Ozren.

Tokom izvlačenja iz rijeke Bosne lokalno stanovništvo u krugu od 300 metara je iz sigurnosnih razloga bilo evakuisano, a bio je obustavljen i saobraćaj na putu M-17, odnosno preusmjeren na gradske saobraćajnice.

„Postoje mjere od evakuacije, blokiranja rijeke, saobraćaja, koje se moraju poštovati kad se radi o ovim aktivnostima. Možda one izgledaju kao spore, ali to je standard koji se mora ispoštovati“, rekao je direktor RU CZ Veseljko Elez.

U posljednjih desetak godina ovo je treća neeksplodirana aviobomba iz Drugog svjetskog rata, koja je pronađena na teritoriji Doboja.

„Nakon uklanjanja ove bombe mi ćemo vršiti pretragu ovog dijela, jer se još sumnja da se tu nalaze jedna ili dvije bombe. Imamo ronioce koji će pretražiti teren kada to bude dozvolio vodostaj rijeke Bosne, s obzirom da su planirani i određeni infrastrukturni radovi na ovom lokalitetu“, kaže Dragan Kos.

  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG