Dostupni linkovi

BiH: Kameniti put ka Evropskoj uniji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Institut regija Evrope, Fondacija Konrad Adenauer i nekoliko međunarodnih partnera, organizovali su u Sarajevu konferenciju zanimljivog naziva: 'Kameniti put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji'. Učešće su uzeli stručnjaci iz osam evropskih zemalja, i toiz oblasti ekonomije i politike.

Prošla godina je bila važna za evropski put Bosne i Hercegovine, jer se nakon nekoliko godina stagnacije zemlja vratila na put reformi. Zato je važno, iako je ova godina izborna u BiH, da se reforme ne zanemare, smatra šef delegacije EU u BiH, Lars Gunnar Wigermark.

„Ne bismo željeli da lokalni izbori postanu izgovor, te da se važne reforme odgode, da se kaže -'mi sada imamo lokalne izbore, pa ne možemo u sljedećih šest mjeseci da razgovaramo o reformama'. Baš naprotiv, ovo je vrijeme kada treba pričati o reformama", rekao je Wigermark

On je naglasio da očekuje da se lokalni izbori održe u svim dijelovima BiH.

„Želimo da vidimo u svim zajednicama izbore ove godine, uključujući i Mostar. Činjenica da izbori još nisu održani u Mostaru je iskreno skandalozna", smatra šef delegacije EU.

Lokalne zajednice moraju biti u potpunosti uključene u proces evropskih integracija. No, nezavisnost lokalnih zajednica je umanjena, pa mnoge opštine ne dobijaju potrebnu pomoć sa viših nivoa vlasti.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je da su lokalne zajednice u krizi.

Mirko Šarović
Mirko Šarović

„Najveći teret krize osjećaju lokalne zajednice, autonomiju i napredak lokalnih zajednica guše viši nivoi vlasti. To se mora promijeniti, jer to nije 'evropski'. Taj dio je na neki način u jednoj vrsti defanzive i u zaostatku. Evo, ja iskazujem spremnost da zajedno i te stvari promijenimo, jer lokalne zajednice jesu taj pravi život, tu se osjeća i napredak i kriza", smatra Šarović.

U ovoj godini očekuje se veliki napredak, ali prije svega treba biti adaptiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te kredibilno realizovana Reformska agenda. Rezultati popisa stanovništva moraju konačno biti objavljeni.

Ambasador Austrije u BiH Martin Pamer kaže da je to ključno pitanje.

"Mislim da se to mora završiti što prije to bolje. Bez popisa nema napretka što se tiče integracija, to je potpuno jasno. Neki se ljudi malo 'igraju'. Nadam se da će oni preuzeti svoju odgovornost i uraditi ono što moraju da rade", ocjenjuje Pamer.

Bez obzira na složenost i težinu donošenja odluka u bh. društvu, narednih nekoliko godina su šansa za Bosnu i Hercegovinu koja ne smije biti propuštena.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić mišljenja je da je bitno da se svi nivoi vlasti u BiH, počevši od najnižih do najviših, ujedine oko zajedničkog cilja i rade na ispunjavanju uslova koje traži Evropska unija.

Pitanja sigurnosti s aspekta integracije BiH u EU je veoma važno, naglasio je Mektić.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

„Kako urediti tu oblast vladavine prava, uskladiti je sa standardima Evropske unije da bismo ispunili uslove ulaska u EU – to je poglavlje 23 i 24, zato što uspostava vladavine prava u Bosni i Hercegovini podrazumijeva stvaranje jednog takvog bezbjednosnog ambijenta u kojem će biti zadovoljavajući stepen imovinske i lične zaštite naših građana, ali prije svega kretanje roba i kapitala, odnosno investicija koje bi trebale da dođu ovdje, u Bosnu i Hercegovinu, i značajno poboljšaju njenu ekonomiju i otvore nova radna mjesta", ukazao je Mektić.

Bosna i Hercegovina nalazi se na prekretnici kada je riječ o razvoju ekonomije i reformi javnog sektora, te mnogih drugih reformi, uključujući i one na lokalnom i regionalnom nivou.

XS
SM
MD
LG