Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bosanska piletina uskoro na evropskim trpezama


Ilustrativna fotografija

Nakon inspekcijske posjete Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije (EU), zvanična dozvola za izvoz piletine i mesnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u EU, kako je najavljeno, stiže za dvadesetak dana. Takva su očekivanja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nakon preliminarnog izvještaja inspektora. Obišli su četiri bh. kompanije, a provjeravali su i cjelokupni sistem kontrole u Bosni i Hercegovini.

Zeleno svjetlo za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od mesa u Uniju očekuje se za tri sedmice. Prema preliminarnim rezultatima inspektora EU, četiri kompanije iz Bosne i Hercegovine dobit će mogućnost da izađu na tržište Evropske unije.

Kompanije Ovako i Brovis koje djeluju u okviru Akova Group, dvije su od četiri kompanije koje ispunjavaju uslove za EU tržište.

"Fabrika je prošla skoro bez ikakvih zamjerki, što znači da smo ono što je do nas i uradili. Sada očekujemo da se i bukvalno dobije dozvola od Evropske unije, odnosno Evropske komisije. Kako su nam javili, do izvoza na evropsko tržište mogli bi da dođe za otprilike četiri mjeseca, dok se ratificiraju svi sporazumi sa članicama Evropske unije", kaže Nedžad Biberović iz kompanije Ovako.

Pod monitoringom inspektora bile su laboratorije u Bosni i Hercegovini, jedna u Sarajevu, a druga u Banjaluci, i četiri izvozna objekata. Osim već pomenutih kompanija, među prvima će moći piletinu izvoziti i Madi i Agreks, ali još deset firmi čekaju istu dozvolu.

"Od više kompanija izabrali smo one za koje smo procijenili da su najbolje. Tu nam slabi ne trebaju. Potpuno je nebitno odakle je kompanija. Ovdje nema nikakvih granica, međa, bilo čega. Moj prijedlog je bio da predložimo samo jednu, jer onda smo sigurniji da ćemo proći. Čim ih predložimo više, to je u opasnosti, a onda, nakon toga, ova će kancelarija da daje dozvole za sve ostale", ističe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Slijeva nadesno: Mirko Šarović i Ljubomir Kalaba
Slijeva nadesno: Mirko Šarović i Ljubomir Kalaba

Direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba napominje da je mnogo toga učinjeno nakon 2012. godine kada je ista inspekcija dolazila u Bosnu i Hercegovinu.

"Da spomenem da su inspektori posebno pohvalili naše laboratorije koje su u misiji 2012. godine bile na vrlo niskom nivou, nisu bile akreditovane metode. Sad imaju takve metode koje garantuju da su naši proizvodi ispravni i da sve ono što se proizvede u Bosni i Hercegovini zadovoljava standarde Evropske unije", kaže Kalaba.

"Imali smo dvanaest preporuka u 2012. godini, dvije su se odnosile na jaja, koja sada nisu bila predmet. Od tih deset preostalih riješili smo osam. Ostale su dvije preporuke oko nekih procedura u objektima, koje mi vrlo brzo možemo otkloniti i vrlo brzo, poslije dobijanja tog konačnog izvještaja, možemo ispuniti uslove da nas stave na listu", dodaje Ljubomir Kalaba.

Najzahtjevniji proizvod

Hrvatska će, među zemljama Evropske unije, najvjerovatnije biti najveći uvoznik piletine iz BiH. Tako barem očekuju bh. izvoznici.

"Mi smo izvozili u Hrvatsku prije njenog ulaska u Evropsku uniju. To je za nas bilo tržište za nekih pet miliona eura, koje je imalo tendenciju rasta. Dakle, prvenstveno gledamo da se vratimo na to tržište i u zavisnosti od naših kapaciteta i naših mogućnosti širićemo se u skladu sa tim", kaže Nedžad Biberović.

"Moramo da uredimo određeno strateško planiranje, strateške investicije, kupovinu dodatne opreme i povećanje kapaciteta – to je posao koji je sada pred nama i za kojeg imamo četiri mjeseca da ga realizujemo. Od naše sposobnosti i naših investicija zavisi koliko ćemo moći osvojiti tog tržišta. Radi se o tržištu većem od 500 miliona stanovnika", ukazuje Biberović.

Ukoliko se odobri izvoz pilećeg mesa na evropsko tržište, to će biti ravno uspjehu izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u Evropsku uniju, ističe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"Ovo je jedan od najzahtjevnijih proizvoda, koji je toliko važan i osjetljiv kada je u pitanju zdravlje ljudi, gdje Evropska unija daje tako visoke standarde – ukoliko preskočimo ovu ljestvicu, to je, rekao bih, veliko priznanje za zemlju, jedan kredibilitet, i stavlja nas u vrh onih zemalja koje u Evropsku uniju mogu da izvezu najzahtjevniji proizvod", zaključuje Šarović.

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG