Dostupni linkovi

SAD i EU: Apel strankama u BiH da odustanu od maksimalističkih prijedloga


Eric Nelson, Željko Komšić, Šefik Džaferović, Milorad Dodik, Matthew Palmer, Angelina Eichhorst, i Johann Sattler u Sarajevu 29. 10. 2021.
Eric Nelson, Željko Komšić, Šefik Džaferović, Milorad Dodik, Matthew Palmer, Angelina Eichhorst, i Johann Sattler u Sarajevu 29. 10. 2021.

"Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sistema Bosne i Hercegovine sa propisima Evropske unije i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od strane Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, politička kriza se produbljuje", navodi se u zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Država u BiH o razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi.

Podsjećaju da su se ranije ovog mjeseca zvaničnici SAD i EU sastali sa političkim strankama u BiH i predstavnicima civilnog društva kako bi razgovarali o izbornoj i ustavnoj reformi.

"Politički lideri su se složili da će se pripremiti prije narednih razgovora. Od tada svjedočimo tek manjem napretku", navodi se.

Stoga su stava da ponovni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada "nažalost ne bi urodili plodom. Takvi napori će dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile zajedno na iznalaženju rješenja."

"Apelujemo na stranke da odustanu od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu. Suština demokratije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahtjeva niti u nametanju volje većine. Također pozivamo predstavnike RS da se u potpunosti vrate u institucije", dodaje se u saopštenju.

Navode i da su i EU i SAD su uložile napore u dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana. Podsjećaju da je taj proces prilika za rješavanje diskriminacije, nefunkcionalnosti i izbornih prevara. Uzimajući u obzir političko okruženje i klimu u BiH, ove reforme bi bile značajan iskorak.

"Stranke znaju šta je potrebno uraditi da se usmjere na rješavanje temeljnih uzroka hronične političke krize u BiH - korupcije, nedostatka povjerenja i niskih demokratskih standarda. Na strankama je da pojačaju angažaman i dođu za sto spremni za preduzimanje daljih koraka."

Stoga su pozvali sve strane da se uključe i doprinesu ovom procesu na smislen način, a u interesu građana Bosne i Hercegovine.

Pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH su početkom decembra predvodili specijalni izaslanik za izbornu reformu SAD-a Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Završeni su bez dogovora, a politički lideri u BiH su danas obaviješteni da Palmer i Eichorst neće doći u Sarajevo kako je planirano ove sedmice.

XS
SM
MD
LG