Dostupni linkovi

Obezbjeđen samo dio novca za oktobarske izbore u BiH


Sjednica Vijeća ministara, 6. juni 20222.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) je 6. jula usvojilo nacrt državnog budžeta, kao i posebnu odluku kojom se osigurava dio novca za održavanje Opštih izbora, raspisanih za 2. oktobar ove godine.

Odlukom je odobreno da se za provedbu izbora Centralnoj izbornoj komisiji BiH posudi 9,7 miliona maraka ( oko 5 miliona eura) od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Prošle i ove godine državne institucije BiH funkcionišu na odlukama o privremenom finansiranju, koje omogućavaju samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga ali ne i realizacija važnih projekata, među kojima su najveću polemiku izazvali oktobarski izbori.

Zakonski rok za osiguranje novca za održavanje izbora bio je 19. maj, a izborna komisija i brojni domaći i strani zvaničnici su u međuvremenu više puta upozoravali Vijeće ministara BiH da bi dalje odugovlačenje moglo ugroziti njihovo održavanje.

Centralna izborna komisija je 30. maja saopštila da u nacrtu državnog budžeta za 2022. godinu nije predviđeno dovoljno novca za rad komisije i održavanje opštih izbora. U zahtjevu je izborna komisija tražila 15,7 miliona maraka (oko osam miliona eura) dok je nacrtom budžeta planirano 13 miliona maraka (oko 6,65 miliona eura).

Smo za oktobarske izbore je potrebno obezbijediti više od 11,7 miliona maraka (više od šest miliona eura) koliko je koštalo održavanje prethodnih općih izbora 2018. godine, naveli su 21. aprila iz izborne komisije za Radio Slobodna Evropa.

Nacrtom je ovogodišnji budžet BiH predviđen u iznosu od 1,07 milijardi maraka (oko 510 miliona eura). Prema proceduri, nakon Vijeće ministara BiH nacrt zakona o budžetu trebaju odobriti i Predsjedništvo BiH te oba doma državnog parlamenta.

Na Opštim izborima u oktobru ove godine bi građani BiH trebali birati članove Predsjedništva BiH; poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH; poslanike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH; kao i u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG