Dostupni linkovi

Ministrica Gudeljević upozorila da Ukrajinci koji dolaze u BiH nemaju status izbjeglice


Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH (arhivska fotografija)
Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH (arhivska fotografija)

Ljudi koji bježe od rata u Ukrajini, dolaskom u Bosnu i Hercegovinu (BiH) ne dobijaju status izbjeglice.

Potvrdila je to u utorak, 15. marta, Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, koja je pokrenula inicijativu da se izbjeglicama iz Ukrajine olakša ulazak u BiH.

Gudeljević je inicijativu 9. marta uputila Ministarstvu sigurnosti BiH, koje je nadležno za ulazak i boravak stranaca u BiH. Kako kaže, do sada nije dobila povratnu informaciju.

Kako je navela, izbjeglice iz Ukrajine imaju status stranaca koji u BiH, sa važećim dokumentima, mogu boraviti do 30 dana.

"No, kada ste izbjeglica, kada bježite i gledate kako spasiti život, mnogi izgube dokumente ili su im oni već istekli, pa imaju problema na granici. S te strane sam tražila da se pokrenu procedure koje će im olakšati i ulazak i boravak, te da se na taj način riješi i njihov status, da dobiju status izbjeglice jer će tako dobiti i zdravstvenu skrb i svu ostalu potrebnu pomoć", navela je Gudeljević, prenosi Fena.

Ističući da očekuje da Ministarstvo sigurnosti poduzme potrebne korake, Gudeljević je podsjetila da Vijeće ministara BiH do sada nije raspravljalo o izbjeglicama iz Ukrajine.

Ukrajina je od 24. februara pod vojnom invazijom Rusije. Izbjeglica iz te zemlje do sada su pristizale uglavnom u Međugorje, rimokatoličko hodočasničko mjesto na jugu BiH.

BiH se uskladila sa odlukom Evropske unije (EU) o uvođenju sankcija protiv Rusije, nakon invazije koju je započela na Ukrajinu.

Radi se o sankcijama koje obuhvataju, između ostalog, financije, energetiku, transport, kontrolu izvoza i viznu politiku.

No, od početka eskalacije krize u Ukrajini, BiH nema zajednički stav po većini pitanja koja se tiču tog rata – pa ni po pitanju sankcija.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović osudili su rusku invaziju na Ukrajinu i pozivali na teritorijalni suverenitet te države, dok je treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u više navrata tvrdio da BiH u ovoj situaciji treba da ostane neutralna.

Ukupno 2,95 miliona Ukrajinaca je napustilo svoje domove od početka ruske invazije na tu državu, saopćila je Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u utorak, 15. marta.

Od toga, 1,8 miliona je ušlo u Poljsku, a drugi su putovali u Mađarsku, Rumuniju i Slovačku, a oko 300.000 izbjeglica ušlo je u zapadnu Evropu.

XS
SM
MD
LG