Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Andrićevi dani: Nobelovac zaboravljen u rodnom gradu


Abdulah Maglić je svojevremeno bio oficir za vezu između Travnika i nobelovca, na fotografiji ispred Andrićeve rodne kuće

U Travniku se održavaju Andrićevi dani, u čast književnom nobelovcu Ivi Andriću. U rodnom gradu poznatog književnika, u srednjoj Bosni, do 13. novembra će biti upriličen bogat kulturni program, ali je ova manifestacija i prilika za ponovno preispitivanje odnosa lokalnih vlasti prema Andriću.

Andrićevi dani su, kao i proteklih godina, otvoreni na dan rođenja književnog nobelovca. Do 13. novembra publika će moći uživati u književnim večerima, kazališnim predstavama i predavanjima posvećenima stvaralaštvu velikog književnika.

"Svrha ove manifestacije je da podsjeti pubiku na Andrićevo književno stvaralaštvo i naslijeđe. Pokušavamo da programske sadržaje najveći dijelom posvetimo Andriću, odnosno raznim apsektima njegovog djela, kao i različitim interpretacijama ili čak umjetničkim formama u kojima je transponovano njegovo književno štivo", kaže Enes Škrgo, koordinator Andrićevih dana i kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

1Andrićevi dani kulture' pokušavaju podsjetiti pubiku na Andrićevo književno stvaralaštvo i naslijeđe
1Andrićevi dani kulture' pokušavaju podsjetiti pubiku na Andrićevo književno stvaralaštvo i naslijeđe

Manifestacija Andrićevi dani pokrenuta je u Travniku 1976., godinu dana nakon smrti književnika. Do danas je uspjela opstati samo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca i nekoliko institucija kulture, koji se svake godine trude da osmisle program.

"Poredeći program sa manifestacijama poput Sarajevske zime, MESS-a ili Festivala bh. drame u Zenici, može se reći da je to zaista minimum minimuma koji se, od lokalne razine do samog državnog vrha, izdvaja za ovu manifestaciju", ističe jedan od organizatora, direktor Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik Anto Bilić.

Sve što je dobro zaboravlja se

Iako je oktobar za travničku kulturnu scenu najuzbudljiviji mjesec u godini, Andrićevi dani svake godine predstavljaju i priliku za raspravu o odnosu Travnika prema nobelovcu i činjenici da je godinama godinama nepoželjan lokalnoj politici.

Iako je rodnom gradu posvetio neka od svojih najznačajnijih djela, poput Travničke hronike, Travnik nema ulicu koja nosi Andrićevo ime, biblioteka Ivo Andrić postala je Gradska biblioteka Travnik, a rekonstruirana rodna kuća jedini je dokaz da je Andrić rođen baš u tom gradu.

"Mislim da Travnik još uvijek nije prepoznao Andrićevu svjetsku književnu slavu, koja ne blijedi niti 40 godina nakon njegove smrti. Ako to posmatrate izvan ovog muzeološkog konteksta i prakse, gotovo da nema ništa što bi vas uputilo i reklo da je ovo rodni grad jednog književnog nobelovca, odnosno grad kojem je on posvetio najljepše stranice svoje literature", ističe Škrgo

Edin Šćuk (desno) je rodnoj kući Ive Andrića darovao skulpturu sa piščevim likom
Edin Šćuk (desno) je rodnoj kući Ive Andrića darovao skulpturu sa piščevim likom

Paradoks da se rodni grad odriče svoga književnog nobelovca u vrijeme dok ga širom regije svojataju kipar Edin Šćuk je objasnio činjenicom da Bosanci i Hercegovci u posljednje vrijeme generalno potiskuju i zaboravljaju sve ono što je bilo dobro.

"Vjerujte, doći će bolje vrijeme. Sve ono što je loše otići će na deponiju historije, a ovo što je dobro, ostat će uklesano u kamenu i u knjigama", kaže ovaj kipar iz Jablanice, sa adresom u Ljubljani, koji je rodnoj kući Ive Andrića darovao skulpturu sa piščevim likom.

Premda politika u Travniku godinama negira da je Ivo Andrić nepoželjan u rodnom gradu, na to je, u nekoliko navrata, upozoravao i devedesetogodišnjak Abdulah Maglić, koji je svojevremeno bio oficir za vezu između Travnika i nobelovca.

Maglić je i među zaslužnima za to što je rodna kuća Ive Andrića obnovljena i pretvorena u memorjalni muzej, a kaže da su mu danas satisfakcija posjetitelji iz cijele bivše Jugoslavije.

"Mnogi građani bivše Jugoslavije rado dolaze u Travnik. Rado dođu i obiđu rodnu kuću Ive Andrića i to je za mene velika hvala i najbolje što čovjek može osjetiti i srcem doživjeti", ističe Maglić.

  • 16x9 Image

    Marija Augustinović

    Novinarstvom se profesionalno počela baviti 2007. godine u redakciji Novinske agencije ONASA u Sarajevu. Nakon višegodišnjeg iskustva u agencijskom novinarstvu, angažirana je u radijskom i web novinarstvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG