Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić postrojio Treći pješadijski puk, Ministarstvo traži očitovanje Predsjedništva


Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jedinicu: Mladen Ivanić sa počasnom gardom

Najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici ovog bh. entiteta u institucijama BiH položili su u nedelju vijence na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, u okviru aktivnosti obilježavanja „Dana RS-a“, kojeg je neustavnim proglasio Ustavni sud BiH.

Ovdjesu bili postrojeni i pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Iako je Ministarstvo odbrane BiH stopiralo svoju odluku o angažmanu Oružanih snaga BiH, predsjedavajući predsjedništva BiH Mladen Ivanić je naredio da počasna jedinica bude u Banjaluci.

Ivanić je objasnio da kao član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH, te da je to bio slučaj i danas u Banjoj Luci, kada je pologao vijence.

"Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jedinicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje", kazao je Ivanić.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine 6. januara stopiralo je svoju odluku o angažmanu Oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. januara. Ovim je izmijenjena prvobitna odluka, prema kojoj je vojnom orkestaru OSBiH bilo dozvoljeno učešće u obilježavanju Dana Republike Srpske.

Kada je u pitanju angažman počasne jedinice OSBiH, Ministarstvo odbrane zatražilo je očitovanje Predsjedništva BiH.

Ako neko snosi odgovornost za ovo, onda sam to ja , rekao jeIvanić.

"Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH pripada počasna jedinica i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati", istakao je Ivanić.

Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Naveo je da ova počasna jednica Oružanih snaga BiH neće učestvovati u svečanoj smotri, ali će biti prisutni da daju raport njemu kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

NATO štab u BiH uputio je pismo Ministarstvu odbrane BiHda je učešće bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa Dana Republike Srpske neustavno.

Komandanica NATO Štaba Sarajevo Brigadna generalica Giselle M. Wilz, u saopštenju navela je da je u ovom slučaju institucionalni i pravni okvir jasan.

"Sistem pukova, uključujući i Treći (Republika Srpska) pješadijski puk, uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija. U skladu s dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandovanja koji je definisan zakonima i propisima u oblasti odbrane. Ministrica odbrane je bila u pravu kada nije odobrila učešće OS BiH u aktivnostima 9. januara“, navodi se u saopštenju, te dodaje:

„Pripadnici OS BiH su položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH; osim toga, Zakon o odbrani jasno kaže da aktivnosti koje su u suprotnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir predstavljaju osnov za smjenu s dužnosti. U ovom trenutku, učešće bilo kog pripadnika OS BiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. januara predstavljalo bi kršenje Zakona o odbrani: prema zakonu, te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci bi se mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.“

Institucije RS u okviru obilježavanja Dana Republike planiraju i za 9. januar Paradu „25. godina RS“i Svečanu akademiju na kojoj će se pojaviti i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG