Dostupni linkovi

Sarajevo se oprostilo od Montena: Jedina njegova zastava bio je ovaj grad


Komemoracija u Sarajevu: Nek ti je slava i hvala Kemo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Komemoracija u Sarajevu: Nek ti je slava i hvala Kemo

U Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare sahranjen je Kemal Monteno. Na posljednje počivalište ispratile su ga brojne kolege, prijatelji, suradnici, te građani Sarajeva.

U Narodnom pozorištu održana je i komemoracija u čast ovog velikog muzičara. Bila je to prilika da se Montenu upute i oproštajne riječi.

"Znamo da neće biti dovoljno da još jedanput kažemo i pokažemo koliko si nam svima značio. Naš prijatelj, kolega, komšija, sugrađanin, umjetnik, Kemal Monteno. Kemo. Naš Moke. Neizbrisivo i jedinstveno ime ove zemlje, ovoga grada", kazala je Ismeta Dervoz.

Jugoslovenska muzička legenda Zdravko Čolić prisjetio se početaka svoje samostalne karijere, ističući neizmjeran doprinos Kemela Montena za njegov današnji uspijeh.

"Taj čovjek je ušao u mene, mi smo dva duha koja su se jednostavno ispreplitala, to su situacije u kojima smo zajednički živjeli, bitisali i imali nešto što je bilo nerazdvojivo. Dakle, ako bi čovjek birao nekog za brata, osim onog po rođenju, to je onda bio Kemal Monteno, to njegova supruga i njegova porodica zna", rekao je Čolić.

Dino Merlin kazao je kako ga za Kemala vežu samo lijepe uspomene.

"Bila je jedna dosadna noć, kišna, u Zagrebu u hotel Panorami. Zamolio si me da ti pravim društvo za kockarskim stolom. Rekao si: 'Hajdemo baciti koji rulet'. Ja nikada do tada u životu to nisam uradio", prisjetio se Dino Merlin jednog događaja iz druženja sa Montenom.

U ime Hrvatske glazbene unije kompozitor i aranžer Nikša Bratoš kazao je kako je Kemo je bio svijetla točka ove profesije.

„On je bio aranžer, koji nije znao note, ali je savršeno znao što u njegovoj pjesmi trebaju svirati violine, a što flaute. Mogao vam je to odzviždati, otpjevati, to je funkcioniralo savršeno. Kemo Monteno, osim svega toga, uvijek je bio Sarajlija. To je bila jedina zastava s kojom je on mahao,“ istakao je Bratoš.

„Cijelu sarajevsku pop-rok školu Kemo je zadužio, jer je svima pomagao, a i cijeli muzički svijet širom bivše Jugoslavije. Govorio je – sve što sam želio, ostvario sam. A mi smo uz tebe ostvarili svoje snove“, riječi su Milana Stupara, dugogodišnjeg člana Muzičke produckije Radio-televizije Sarajevo.

Teško je pobrojati sve osobe iz javnog života koje su došle ispratiti Kemala Montena. Neki od njih su i Neda Ukraden i Halid Bešlić:

„Sve me veže za Kemu i ovaj grad, pjesme i naši zajednički koncerti. Muzika je puno izgubila, a on je nešto najljepše iz ovog Sarajeva i cijele jugoslovenske muzičke scene“, rekla je Ukraden.

„Pamtit ću ga po svemu, po najljepšem glasu, po pjesmama, dobrom druženju, njegovom humoru koji je bio specifičan. Vidimo se nekad negdje“, rekao je Bešlić.

Posmrtni ostaci Kemala Montena u utorak su iz Zagreba ispraćeni u Sarajevo, a na ispraćaju su se našle mnoge kolege, prijatelji i poštovaoci Kemala Montena.

Monteno je preminuo prije sedam dana na zagrebačkoj klinici Rebro u 67. godini. Početkom siječnja mu je urađena transplatacija bubrega, od tada je bio u bolnici. Nakon operacije uslijedile su komplikacije, od kojih je i preminuo.

Teško je pobrojati sve uspjehe iz karijere Kemala Montena. Neke od najljepših pjesama napisao je u vremenu služenja vojnog roka krajem šezdesetih godina. Napisao je i jednu od najljepših pjesama o Sarajevu.

Sarajevski pop i rok kritičar A​mir Misirlić o tome kaže:

„On je bio toponim Sarajeva poput nekih malih kafanica, zabačenih po nekim uličicama, na padinama ovog grada. Kemal Monteno je čovjek koji je sebe definitivno ugradio u Sarajevo, ali ne samo pjesmom, koja će vjerovatno ostati najpoznatija pjesma o Sarajevu, nego i zbog mnogih drugih pjesama koje je napravio i otpjevao. Kemal Monteno ostaje kao vječita zadaća za sve ljude koji će istraživati zabavnu muziku, pop-rock muziku na ovim prostorima i ostaje vječita inspiracija za nove generacije, koje će ga otkrivati iznova i prepoznavati te njegove prelijepe pjesme koje su ostale od 1967, od tog prvog Šlagera sezone, od Lidije, pa do njegovog poslijednjeg albuma koji je objavljen u ljeto 2013.godine.“

Tijekom bogate karijere pjevač je objavio ukupno 15 diskografskih albuma, a posljednji, 'Što je život', izašao je prije dvije godine. Zahvaljujući nježnim i sentimentalnim stihovima odlikovao ga je jedinstven glazbeni izričaj, zbog čega su mnoge kolege rado surađivale s njime. Svi se slažu kako će Monteno živjeti još dugo kroz svoje pjesme.

XS
SM
MD
LG