Dostupni linkovi

BiH i NATO: Politička stranputica


Bakir Izetbegović sa generalnim sekretarom NATO Andersom Foghom Rasmussenenom, ilustrativna fotografija

Još jedan samit NATO-a BiH će dočekati bez aktivacije Akcijskog plana za članstvo. Uslov, uknjižba perspektivne vojne imovine u vlasništvo države, nije ispunjen, a sve zbog unutrašnjo - političkih previranja. Premda je BiH još davno put u NATO i evropske integracije zacrtala kao cilj, očito je da je upravo na ovim pitanjima političko nejedinstvo najočitije, ali da se na njima lome koplja viših interesa.

Iako su sve potpisali i davno usaglasili smjernice vanjske politike u kojima je članstvo u NATO- u jedan od prioriteta, već šest godina nije urađeno ništa da se aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP). Uslov koji je BiH dobila, da se riješi pitanje perspektivne vojne imovine tako da se upiše na državu, nije ispunjen. Tačnije, ispunila ga je Federacije BiH, što je potvrdila i ministrica odbrane Marina Pendeš.

„Mi ukupno imamo 63 perspektivne lokacije - 24 su uknjižene i sve 24 lokacije su uknjižene na području Federacije BiH. Mislim da nas stabilnost, sigurnost kao preduvjeti za razvoj ekonomski same države treba opredijeliti, a ne nikakve političke odluke i politička prepucavanja.“

RS, iako su njeni kadrovi bili saglasni sa zahtjevom za pristupanje NATO-u, danas slijedi neki drugi put. Nebojša Radmanović, visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bio je član Predsjedništva BiH kada je zatraženo da zemlji bude odobren MAP. Danas je žestoki kritičar, koji je nakon što je Vijeće za implementaciju mira iznijelo zahtjev da RS omogući uknjižbu vojne imovine na državu, kazao:

Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović

„Podsjećam vas da je to bilo prije sedam godina. Za sedam godina promijenile su se mnoge okolnosti u regionu, u svijetu i podsjećam sve i gospodina Incka i sve one koji u BiH upravljaju u ime SNSD da nema prisupanja NATO-u bez referenduma.“

Svoditi priču na uknjiženje imovine je puko pojednostavljanje stvari, smatra bivša zamjenica ministra vanjskih poslova i predsjednica Komisije za NATO integracioni proces Ana Trišić Babić.

„Taj uslov je dat vrlo smišljeno da se vidi jer već su 2010 i zemlje članice NATO i EU koje prate situaciju, primijetile da je unutar BiH teško doći do bilo kakvog dogovora i zajedničke vizije. I taj uslov je bio dat da se vidi mogu li se unutar BiH dogovoriti političari stranke dogovorit. To i nije bilo neko pravno pitanje, samo što je kod nas to pitanje postalo biti ili ne biti, centralizacije ili decentralizacije.“

Odnosu prema potencijalnom članstvu umnogome je doprinio stav Rusije, kako će to dodatno destabilizirati ovo područje, ali i pozicija Srbije, jer se upravo stavom ove susjedne države rukovode političari iz RS.

U međuvremenu, jasno je da približavanje NATO-u nije puki vojni savez sa najmoćnijim silama svijeta, kaže predsjednica Atlantskog vijeća BiH Dijana Gupta.

Dijana Gupta
Dijana Gupta

„Najbolji i najbrži put da dobijemo investicije u BiH, a takođe i zaposlenje, je ulazak u NATO. To je i vladavina prava i ekonomija i socijalna politika, napredak obrazovanja“, istakla je Gupta.

Tako, zaustavljanje NATO puta, ali i evropskih integracijskih procesa postaje samo korak ka ambisu za bh. građane i gubljenje dragocjenog vremena koje, u konačnici, znači da od novih radnih mjesta, investicija i obećanog blagostanja nema ništa.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG