Dostupni linkovi

Analitičari: Najava kineskih ulaganja dobra prilika za BiH


Termoelektrana Stanari kod Doboja
Termoelektrana Stanari kod Doboja

Kineski premijer Li Kećang na Samitu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope, koji se održava u Beogradu, naglasio je da je za podršku kompanijama iz regiona predviđena kreditna linija od deset milijardi dolara, uz ocjenu da će glavni projekti, poput izgradnje termoelektrane Stanari u Bosni i Hercegovini, mosta "Mihajlo Pupin" u Beogradu, autoputa Bar - Boljare i pruge Beograd - Budimpešta, pospješiti razvoj i donijeti korist stanovništvu. Za bh. ekonomiju takvi projekti su od velikog značaja, naročito ako se uzme u obzir da su strane investicije u ovoj godini za 60 posto manje u odnosu na prethodnu.

Privredna saradnja BiH i Kine do sada je uglavnom bazirana na uvozu kineske robe.

BiH je malo tržište za Kinu, koja svoju ekonomiju bazira na izvozu. S druge strane, nepovoljni uslovi za investiranje, ne idu u prilog BiH. Rezultat toga je vanjskotrgovinski deficit za Bosnu i Hercegovinu, podsjećaju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

No, najava kineskog premijera Li Kećijanga na Samitu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope koji se održava u Beogradu da je ta zemlja spremna plasirati 10 milijardi dolara u razne projekte za BiH kao i za susjede može biti dobra prilika kaže ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić:

''Naime, Kina sebe ovdje vidi kao trgovačku silu. Njen je osnovni interes da plasira svoje proizvode, kinesku robu na tržište EU. Iz tog razloga vidim veliku šansu za kineska ulaganja, prvenstveno u oblasti infrastrukture, što bi pomoglo Kini da njeni proizvodi lakše i brže dođu na tržište EU. Prednost BiH je u geografskom položaju, odnosno u tranzitnom karakteru, tu mi imamo šansu da iskoristimo dio sredstava koje Kina planira uložiti u zemlje Zapadnog Balkana. Takođe, Kinezi imaju interes da zaposle svoju građevinsku operativu. Slučaj izgradnje autoputa Bar-Boljare-Beograd potvrđuje tu tezu, gdje su uložili ogromna sredstva i krenuli u realizaciju ovog projekta'', podsjeća Hasić.

Kineski premijer najavio je, između ostalog, da će glavni projekti biti izgradnja termoelektrane Stanari u Bosni i Hercegovini, mosta "Mihajlo Pupin" u Beogradu, autoputa Bar-Boljare i pruge Beograd-Budimpešta, što bi trebalo pospješiti razvoj.

Termoelektrana Stanari: Izvođači radova, a ne investitori

U Stanarima kod Doboja već je započela izgradnja termoelektrane. Vrijednost projekta je 350 miliona KM. Planirana godišnja proizvodnja električne energije je dva miliona megavati po satu, a termoelektrana će zapošljavati 900 ljudi. Termoelektrana bi trebala početi sa radom u septembru 2016. godine, kaže Predrag Cvetković iz TE Stanari:

''Sam proces zahtijeva angažovanje cijelog regiona. Uključene su i transportne kompanije, infrastruktura, željeznica i luke iz cijelog regiona.''

Kineske kompanije su izvođači radova, ali ne i investitori, napominje Pero Ćorić, direktor Sektora industrije i energetike u Privrednoj komori RS.

''Građevinski radovi idu svojim tokom. Naravno, kineska kompanija bila je najpovoljnija na tenderu i ona sada izvodi radove, kako građevinske tako i instaliranje opreme, investitor je drugi, ali ako se pojave u ulozi investitora onda je to za pozdraviti'', kaže Ćorić.

Delegacija BiH predvođena Vjekoslavom Bevandom u Beogradu na Samitu 16 + 1
Delegacija BiH predvođena Vjekoslavom Bevandom u Beogradu na Samitu 16 + 1

''Region Jugoistočne Evrope je odveć mali za visoka ulaganja, tako velikim ekonomskim partnerima kakvi su oni koji dolaze iz Kine, postaje atraktivniji kada se države regiona uvežu i istupe sa planovima zajedničkih projekata'', navodi predsedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda.

“Mi moramo davati gotove projekte i zainteresovati kinesku stranu. Što više se sa regijom uvežemo to bolje. Jer mi smo premali, a Kina je prevelika. Svaki regionalni projekat u kome učestvuje više država, dobija veću snagu i vrednost”, kaže Bevanda.

Budući da su Kinezi zainteresovani za infrastrukturne projekte mogli bi učestvovati u nekoliko pripremljenih projekata u BiH napominje Duljko Hasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

''Osim projekta Stanari, BiH ima interesa da privuče kineske investitore za dva važna projekta, a to su izgradnja Bloka 7 termoelektrane Tuzla, osim toga kineski investitori su zainteresovani za TE Banovići. Osim toga biće ponuđeni i projekti izgradnje autoputa i to treba iskoristiti'', mišljenja je Hasić.

Miloš Todorović, predsjednik Udruženja ekonomista RS SVOT upozorava da šansu koju pruža Kina ne bi trebalo propustiti naročito ako se uzme u obzir pad stranih investicija posljednjih godina ne samo u BiH nego i u regionu.

''Nadamo se da će naši pregovarači shvatiti ovu priliku ozbiljno i da će obezbijediti povećanje stranih investicija koje su u zadnjih nekoliko godina u pravom smislu riječi mizerne'', zaključuje Todorović.

Predsjednik kineske Vlade izrazio je očekivanje da će trgovina između Kine i ovog dijela Evrope ove godine prvi put biti veća od 60 milijardi dolara, i dodao da su ekonomije Kine i 16 zemalja CEEC "veoma komplementarne".

XS
SM
MD
LG