Dostupni linkovi

BiH i Hrvatska: Razbijen lanac krijumčarenja ljudi


Sa prezentovanja rezultata policijske akcije,Zagreb, 15. svibnja 2013.
Dvadesetipet uhićenja u Hrvatskoj i još osmorica u bijegu i 13 uhićenja u Bosni i Hercegovini – to je rezultat koordinirane akcije hrvatske i bosanskohercegovačke policije koja je razbila dobro uhodani lanac krijumčarenja ljudima kojim je prema Zapadnoj Europi prebačeno barem 133 osobe.

„Možete primijetiti da je ovo naša treća velika akcija ove godine. Držimo dobar tempo i nastavit ćemo raditi kvalitetno na ovom području, i svi oni koji se bave ovim kriminalnim aktivnostima mogu očekivati da ćemo zakucati na njihova vrata“, navodi
Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta u Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova Dean Savić.

Dean Savić
Dean Savić
O tome tko su uhićeni Savić kaže:

„Oni su bili organizirani u nekoliko grupa i krijumčarili su uglavnom turske i kosovske državljane preko teritorija RH u Europsku uniju. U svim ovim akcijama ostvarerna je izvrsna suradnja između hrvatskog tužiteljstva i policije i tužiteljstva i policije Bosne i Hercegovine, a sve pod pokroviteljstvom kolega iz SELEC-a.“

Cijena prebacivanja u Zapadnu Europu bila je 1000 do 1200 eura - dio na početku akcije, a dio Western Unionom po dolasku imigranata u Zapadnu Europu.

Organizatori krijumčarenja ljudima nisu bili ustrojeni po mafijaškom principu – jedan je vođa, a ostali sljedbenici, već se radilo o fleksibilnoj, mrežno ustrojenoj kriminalnoj grupaciji što je iziskivalo kordiniranu akciju u Hrvatskoj i suradnju s kolegama u BiH, kazao je Savić.

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Vinko Dumančić pohvalio se rezultatima akcije u BiH:

„U akciji smo obavili pretragu 14 lokacija, i 13 osoba je uhićeno. Očito je da ti organizatori, ti kriminalci mijenjaju rutu – protekla akcija 'Kašmir' koju smo radili zajedno sa slovenskom policijom išla je rutom Bijeljina – Velika Kladuša i dalje, a sada su išli Bijeljina – Tuzla – Sarajevo – Mostar, tako da smo imali pretres više lokacija - Bijeljina, Bugojno, Mostar i dolje“, kazao je Dumančić.

Vinko Dumančić i Vitomir Bijelić
Vinko Dumančić i Vitomir Bijelić
U akciju je bio uključen i SELEC – Međunarodni centar za provedbu zakona u Jugoistočnoj Europi koji okuplja 13 država šire regije.

„Naš je zajednički neprijatelj organizirani kriminalitet i mi se jedino možemo uvezivati u mrežu, jer su oni uvezani u mrežu! Tako da tim mora ratovati protiv tima, jer u protivnom neće biti tako uspješno kao što to ide do sada“, navodi hrvatski časnik za vezu za policiju i carinu Milan Miletić.

Načelnik Uprave kriminalističke policije u hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova Vitomir Bijelić kazao je kako je hrvatska policija napravila sve pripreme za hrvatski ulazak u Europsku uniju za mjesec i po dana, kao i za nove zadaće koje se pred nju postavljaju.

„Do danas, odnosno do 1. srpnja Hrvatska je bila tranzitna zemlja na toj takozvanoj ruti krijumčarenja ljudi, međutim od tog datuma Hrvatska sasvim sigurno ulazi u jednu novu kategoriju interesa ilegalnih migranata, a to je – da se i pod uvjetima azila i slično nastane u Hrvatskoj“, zaključuje Bijelić.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG