Dostupni linkovi

Otvaranje vrata boljim ekonomskim odnosima BiH i Češke


Ermina Salkičević Dizdarević
Ermina Salkičević Dizdarević
Saradnja Češke i BiH je dobra u svim oblastima - osim ekonomije.

S ciljem da se to promijeni, održan je sastanak mješovite komisije za ekonomsku saradnju u Pragu, 15. maja.

Na čelu delegacije Bosne i Hercegovine bila je Ermina Salkičević Dizdarević, zamjenica ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose.

RSE: Šta je suština dogovora u Pragu?

Salkičević Dizdarević: Ovo je samo naš način da otvorimo vrata privrednicima obje zemlje da se konačno i ova vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje poveća. Između Bosne i Hercegovine i Češke Republike, između dva ministarstva - Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, potpisan je Sporazum o ekonomskoj saradnji između ova dva ministarstva. Ovaj sporazum je potpisan u martu 2010., ratificiran je u oktobru 2010. godine.
RSE: Možete li nam ukratko dati sliku sadašnjih ekonomskih odnosa Češke i Bosne i Hercegovine?
Salkičević Dizdarević: Ukupna trgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Češke Republike po dosadašnjim pokazateljima bila je izuzetno mala – otprilike dva posto u odnosu na sve godine do sad. Posljednjih sedam godina ukupna vrijednost bilateralne trgovine bila je otprilike 180,000.000 eura. Jedino smo u 2011. imali vrijednost od nekih dvjesto miliona eura. To je najveća ekonomska razmjena ikad zabilježena u trgovinskim odnosima sa Češkom Republikom.

Gordana Knežević i Ermina Salkičević u praškom studiju RSE
Gordana Knežević i Ermina Salkičević u praškom studiju RSE

RSE: Češka ima dosta veliko iskustvo u korištenju evropskih fondova. Da li je to češko iskustvo relevantno za Bosnu i Hercegovinu i hoćemo li ga na bilo koji način koristiti?

Salkičević Dizdarević
: Drago mi je da ste to upitali iz razloga što je Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja je ozbiljna na svom putu pridruživanja u članstvo EU i NATO, zaista odlučna u tom smislu. Jučer sam baš imala jedan kvalitetan razgovor sa zamjenikom ministra partnerskog ministarstva na ovom projektu. Oni su velikodušno ponudili svu svoju tehničku asistenciju, savjetovanja u smislu 'Učite na našim greškama i našim dobrim iskustvima', da bismo mi kao zemlja unaprijedili svoje znanje na putu pridruživanja članstvu u Evropskoj uniji.

Mislim da će nam njihova iskustva biti kvalitetna i korisna, s obzirom da naše dvije zemlje nisu tako različite - ima taj metod, zajednički pristup i zajednički mentalni sklop u smislu nekih stvari koje nas zanimaju na ovom evropskom putu. Zaista mislim da će iskustvo Češke nama pomoći. Pred nama je veliki put – Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još nije stupio na snagu. Znači – pravi posao tek počinje.
XS
SM
MD
LG