Dostupni linkovi

Trideset godina nakon prvog ratnog zločina u Hercegovini


Predsjednik Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992., Adnin Hasić na obilježavanju tridesete godišnjice najvećeg ratnog zločina u Hercegovini, 13. juni 2022., Uborak, Mostar

U Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), je 13. juna obilježena trideseta godišnjica prvog i najvećeg ratnog zločina nad civilima Hercegovine. Događaj su organizovali članovi mostarskog Udruženje građana civilnih žrtava rata i Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine.

Pripadnici srpskih paravojnih formacija su u noći između 13. i 14. juna 1992. godine iz domova prisilno odveli 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti a nakon toga ih likvidirali u prigradskim mjestima Uborak i Sutina, sjeverno od Mostara.

Mostarka Sanela Kuko je imala 13 godina, kada su pobijeni muškarci iz njene porodice. Prisjeća se trenutka kada su ih pripadnici srpskih paravojnih formacija silom odveli iz njihove kuće u mostarskom naselju Zalik u atomsko sklonište u tom dijelu Mostara.

"U tom skloništu, izgleda po nekoj 'matrici' ratovanja, su razdvojeni muškarci, žene i djeca. I muškarci su odvedeni. I dakle svi muškarci iz tog skloništa, koji su odvedeni, ubijeni su zapravo na Sutini i na Uborku. Među njima su bili moj otac rahmetli i dedo", izjavila je Kuko za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Organizatori su se medijima obratili na mjestu ubistva civila, pored gradske deponije Uborak, i podsjetili javnost da još uvijek niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin, iako su masovne grobnice u Sutini, i Uborku otkrivene još u ljeto 1992. godine.

"Prije 30 godina na ovom mjestu ubijeni su nedužni Mostarci, Bošnjaci i Hrvati, civili. Ubili su ih vojnici kojima su komandovali (ratni vođa bosanskih Srba, Radovan) Karadžić i (ratni komandant Vojske Republike Srpske, Ratko) Mladić, uz potpunu podršku Jugoslovenske narodne armije (JNA) i generala Momčila Perišića", rekao je predsjednik Zajednice porodica žrtava, Adnin Hasić.

Dodao je da su Karadžić i Mladić pred međunarodnim sudom u Hagu osuđeni za ratne zločine, genocid i etničko čišćenje ali porodice žrtava iz Mostara još uvijek čekaju da se pred lice pravde izvedu zločinci koji su ubili njihove najmilije.

Haški tribunal je generala Perišića 2011. godine prvostepeno osudio na 27 godina zatvora za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici, kao i za raketiranje Zagreba. Dvije godine kasnije ga je Žalbeno vijeće Tribunala oslobodilo po svim tačkama optužnice. Perišić nikada nije bio optužen za stradanje civila u Mostaru.

"Ono što znamo jeste da je 12 osumnjičenih umrlo. Znamo da umiru i svjedoci. Koristimo ovu priliku da pozovemo, još jedanput, Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine da konačno, nakon 30 godina, izvedu pred lice pravde i procesuiraju odgovorne za ovaj zločin i za sve ostale zločine, počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu", kazao je Hasić.

Predmet Uborak i Sutina je proslijeđen Tužilaštvu BiH a da li će i kada slučaj biti otvoren još uvijek je neizvjesno, jer većina osumnjičenih ima prebivalište van BiH. Prema Zakonu o krivičnom postupku BIH, tužilac ne može podignuti optužnicu bez saslušanja osumnjičenih.

Gradsko vijeće Mostara je na nedavnoj sjednici jednoglasno podržalo prijedlog da se 13. juni proglasi zajedničkim Danom civilnih žrtava rata u Mostaru.

Po prvi put, u ponedjeljak su obilježavanju tridesete godišnjice zločina nad civilima na Uborku i Sutini, pored članova porodica i udruženja, prisustvovali i politički i vjerski zvaničnici sva tri konstitutivna naroda u Mostaru.

"Mislim da i to pokazuje kako su došla neka vremena da neke teme, koje do dosad nisu bile iz ovih ili onih razloga otvarane, da ih otvaramo da hrabro idemo naprijed, uvijek s jednom premisom da gradimo bolju budućnost", izjavio je gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, govoreći o jednoglasnoj odluci Gradskog vijeća o zajedničkom Danu svih civilnih žrtava rata u tom gradu.

XS
SM
MD
LG