Dostupni linkovi

Gori na jugu BiH, helikopteri vojske na terenu


Pogled iz helikoptera Oružanih snaga BiH na požar na planini Čvrsnici kod Konjica, 21. juli 2022.
Pogled iz helikoptera Oružanih snaga BiH na požar na planini Čvrsnici kod Konjica, 21. juli 2022.

Stanje na požarištima na jugu i jugozapadu Bosne i Hercegovine (BiH) i u četvrtak, 21. jula, je promjenljivo, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) u nadležnim službama civilne zaštite.

I dok je u Hercegovačko-neretvanskom (HNK) situacija nešto povoljnija, u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK), zbog vjetra i visokih temperatura, požar i dalje bjesni na planini Čvrsnici kod Posušja, gdje i danas u gašenju pomažu helikopteri Oružanih snaga (OS) BiH.

Na lokaciji su helikopteri Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane, i to već treći dan, kao i pripadnici 4. pješadijske brigade.

Helikopter OS BiH gasi požar na planini Čvrsnici kod Konjica, 21. juli 2022.
Helikopter OS BiH gasi požar na planini Čvrsnici kod Konjica, 21. juli 2022.

Zadatak gašenja požara na izuzetno zahtjevnom i nepristupačnom terenu se realizira u koordinaciji sa pripadnicima vatrogasnih jedinica i gorskih službi na terenu, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

U prethodnim danima pružena je neophodna pomoć na gašenju požara na lokacijama Boračko jezero u blizni Konjica i Blizanci kod Čitluka.

Načelnik Posušja, Ante Begić, na prijedlog Stožera Civilne zaštite općine je proglasio stanje prirodne nesreće, zbog požara koji se bliži objektima, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Civilna zaštita HNK: Nezahvalno davati ocjene

U Štabu civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona kažu kako je nezahvalno davati ocjene o stanju požara, zbog visokih temperatura i mogućnosti njihovog ponovnog aktiviranja, ali je danas situacija na požarištima nešto bolja u odnosu na nekoliko proteklih dana.

"Unatoč brojnim intervencijama, i na području Grada Mostara, Grada Čapljine, Grada Stoca, Grada Konjica, općine Čitluk, Neum, mi ipak imamo jednu dosta dobru situaciju u smislu nadzora i kontrole požarišta", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornik Štaba civilne zaštite i vatrogastva HNK Pero Pavlović.

On je kazao kako tokom prijepodneva na području Mostara nema aktivnih požara. Slična situacija je na teritoriji Čapljine, gdje je jedan vatrogasac u srijedu, 20. jula, prilikom intervencije lakše povrijeđen.

Inače, prema izvještaju Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK, objavljenom u četvrtak ujutro, na području Stoca, u požaru je izgorjela površina od oko 120 hektara.

"Taj požar u mjestu Trijebanj, koji je danima gorio, on je pod kontrolom. Istina, izgorjela je vrlo ozbiljna površina, kada je u pitanju trava i nisko raslinje, ali nemamo informacije o tomu da su stradali gospodarski ili ne daj Bože stambeni objekti", kazao je o tome Pavlović za RSE.

Pod kontrolom požar na Boračkom jezeru

Požar na Boračkom jezeru, na planinskom području kod Konjica, koji gori već danima, je pod kontrolom.

"Lijevi krak požara, koji je išao prema Borcima i Boračkom jezeru je pod kontrolom. Ostao nam je još dio požara koji je ušao u kanjon rijeke Neretve, gdje je nepristupačno, dijelom minirano i to nam je vrlo teško kontrolisati", izjavio je za RSE pomoćnik gradonačelnika Konjica u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Husein Hodžić.

Požar nedaleko od kuće kod Boračkog jezera, Konjic, BiH, 21. juli 2022.
Požar nedaleko od kuće kod Boračkog jezera, Konjic, BiH, 21. juli 2022.

On je dodao da je važno da više nema ugroženih objekata, te da je lokalni put siguran i prohodan od vatre.

Prema njegovim riječima, u četvrtak nije bilo potrebe za djelovanjem iz zraka, a vatrogasne ekipe su na terenu, čuvaju požarnu liniju, da se vatra ne bi proširila.

Teška situacija u Posušju

Istovremeno, peti je dan otkako je buknuo požar na planini Čvrsnici, na području općine Posušje u Zapadnohercegovačkom kantonu. Na tom području proteklih dana djelovali su i helikopteri Oružanih snaga BiH i kanaderi iz Hrvatske.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ZH kantona, Drago Martinović izjavio je za RSE da je stanje na tom požarištu, zbog vjetra koji mu pogoduje, najteže.

"Sinoć je helikopter Oružanih snaga BiH gasio požar, a i jutros, negdje od 7:30 do 9:15 sati, dva su bila helikoptera Oružanih snaga BiH i imali su po deset preleta", rekao je Martinović za RSE.

On je dodao da je to gasiocima na terenu zaista neophodna pomoć, koji nastoje "presjeći" požar kako ne bi došao do stambenih objekata.

XS
SM
MD
LG