Dostupni linkovi

Pretresi i hapšenja u Graničnoj policiji BiH zbog korupcije


U okviru pretresa, izvršit će se i pretresi određenih službenih prostorija institucija BiH
U okviru pretresa, izvršit će se i pretresi određenih službenih prostorija institucija BiH

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) su uhapsili tri osobe, od kojih dva službenika Granične policije BiH, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti povezanog s kaznenim djelima primanja dara ili drugog oblika korisiti, saopštilo je Tužilaštvo BiH u petak, 24. septembra.

Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA provode aktivnosti koje se odnose na pretrese osoba i objekata, kao i hapšenja na području Kantona Sarajevo i Kantona Središnja Bosna, dva od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, dodaju iz Tužilaštva.

“Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem se istražuje korupcija prilikom procedura natječaja i uposlenja u Graničnoj policiji BiH” navode u saopštenju i dodaju da je na terenu više desetina policijskih službenika SIPA, čiji rad koordinira postupajuća tužiteljica.

U okviru pretresa, izvršit će se i pretresi određenih službenih prostorija institucija BiH, dodaju u saopštenju.

Ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je naveo da su tokom dana pripadnici SIPA obavili razgovor sa uposlenicima ovog ministarstva, koji su članovi komisije za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

U odvojenom saopštenju SIPA navode da se osumnjičeni terete da da su tokom 2020. i 2021. godine zahtjevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju BiH, te su u toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode će biti sprovedene u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Iz Granične policije BiH u saopštenju su naveli da će poduzeti "sve mjere sukladno zakonskim i podzakonskim normama da se sankcioniraju nositelji koruptivnih radnji u vlastitim redovima".

XS
SM
MD
LG